Vrata

8

Kdor hoče doživeti mogočnost Julijskih Alp kot zgolj turist, naj se odpelje v Vrata. Če si za kratka pohajanja vzame ves dan, ga bo bogato zapolnil.

Opis doline in njenih znamenitosti

O Vratih bi se dalo zelo veliko napisati, a na tem mestu naj samo na kratko naštejem njene glavne znamenitosti. Vse seveda samo z vidika turističnega ogleda oziroma lahkih in kratkih pohodnih tur. Številne planinske ture iz Vrat so opisanje drugje.

Z opisom Vrat bi lahko začeli že v Mojstrani, ki je prav prijazna in znamenita vas. A pri njej omenimo samo, da si tam lahko ogledate Slovenski planinski muzej. Nato z avtom peljemo naprej v dolino, seveda pa gremo lahko tudi peš. Do Aljaževega doma je dve uri hoje.

Prvič se bomo najbrž ustavili pri slapu Peričnik ( pri Koči pri Peričniku je parkirišče). Vidimo ga že s ceste, markirana pot pa nas v dobrih 10 minutah pripelje do njega. Še več. Lahko gremo po poti tudi za slapom, kar je posebno doživetje. Slap velja obiskati zlasti kadar ima veliko vode, ali pa pozimi, ko zamrzne in se spremeni v kristalno zaveso ledenih sveč. Če imamo več časa in smo pripravljeni tudi na kakšno uro hoje, gremo po strmi poti lahko tudi ob slapu gor. Poleg pogledov v globino (previdno na izpostavljenih mestih!) nas bo nad velikim slapom presenetil še manjši, pa prav slikovit zgornji slap.

Na poti za slapom

<- Peričnik pozimi

Aljažev dom sam po sebi ni nekaj posebnega, ima pa ta planinska koča zagotovo najbogatejšo planinsko in alpinistično zgodovino v Sloveniji. Koliko zgodb! Izpred doma se že odpre pogled na mogočno Triglavsko severno steno. Na tabli si lahko ogledamo vrisane najpomembnejše plezalne smeri.

Nato po cesti peljemo naprej v dolino. Če smo peš, je lepše kot po cesti iti po označeni poti čez Galerije (slika spodaj). To so slikoviti konglomeratni spodmoli, pot pa se tudi nekoliko približa Bistrici, ki se jo vsekakor velja ogledati. Preden pridemo v konec doline Vrat, je ob poti več planin. Danes ne služijo več svojemu prvotnemu namenu, so pa prav slikovite, saj se z njih odprejo lepi pogledi na okoliške vrhove.Za javni promet je cesta zaprta na velikem parkirišču nekaj minut pred Aljaževim domom. Od tam naprej gremo torej lahko samo peš.

Od Aljaževega doma pa velja iti po markirani poti še naprej - vseskozi po dnu doline, seveda. V 10 minutah bomo prišli do velikega klina - spomenika padlim partizanom gornikom. Iz njegove okolice je najmogočnejši pogled na Triglav, seveda, če ne gremo kam višje (velika slika na vrhu in večerna slika levo).

Se pa pri klinu potok Bistrica že izgubi v debelih nanosih grušča. Če se pozno spomladi ali poleti želimo pri njenem izviru osvežiti, moramo po dolini navzgor še vsaj pol ure. Je pa vredno, saj se bomo tako čisto približali Triglavski steni. Da te zaboli v vratu, ko gledaš gor! Če pa ne bomo šli k Bistrici pri izviru, je pa vredno k rečici iti malo pod Aljaževim domom (ali pa kjer koli nižje v dolini). Tirkizno zelena voda teče mimo lepih travnikov, polnih cvetja in skozi senčne gozdove.

Parkirišče: 46.412667, 13.846432