Zemeljske piramide Segonzano

7

Naravni park, v katerem nas poti vodijo do več skupin neverjetno vitkih zemeljskih piramid - skalnih stolpov, razjedenih od erozije.

Zemeljske piramide so eden najlepših pojavov erozije. Vse vrste piramid imajo dve vrsti kamnine. Spodaj je mehka, za erozijo neodporna kamnina, kot je peščenjak, konglomerat in podobne vrste morenskega gradiva (drugod tudi vulkanski tuf itd.). Zaradi različnih starosti se njihova struktura lahko precej razlikuje, a vsem je značilno, da jih, ko pridejo na zemeljsko površje, erozijske sile kaj hitro začnejo razjedati. Če pa se na takem površju znajdejo tudi skalni bloki iz bolj čvrstih kamnin, na primer iz porfirja, granita, gnajsa in podobnih, ti ščitijo mehke kamnine pod njimi. Meteorne vode izpirajo okolico, steber in klobuk pa ostajata v popolnem ravnovesju in stolp postaja vedno višji. Seveda pa nič na tem svetu ni večno. Ko klobuk enkrat le pade dol, stolp kar hitro izgine (hitro po geoloških merilih, seveda).

Skupina Segonzano

Ta kraj dremlje svoje turistično življenje v stranski Valle di Cembra, ki se v glavno dolino Adiže izteče malo nad Roveretom. Tisto niso več Dolomiti, hribi pripadajo sicer tudi lepi skupini Lagorai. Kar mogočen grad, ki je nekoč varoval prehod proti severu (v Predazzo in Moeno), je že dolgo v razvalinah, k vhodu v park s piramidami se odcepimo še preden pridemo do njega in v vas.

Za ogled te lepe skupine si vzemimo dovolj časa. Ena steza nas namreč popelje levo gor do razgledišča, druga, desna (razcep je žal zelo nizko v gozdu), pa orav v območje najlepših piramid. Če ne bomo šli po obeh poteh, se vsekakor odločimo za desno! Vzpona bo nekako 270 višinskih metrov. Najlepši primerki so ob robu, po katerem gre pot, pa tudi desno pod nami, v gozdu. Še polni vtisov od ogleda, se bomo gotovo vprašali kako je to območje izgledalo pred potresom, ki je leta 1976 precej piramid uničil in pred prvo svetovno vojno, ko so se nad njimi izživljali vojaki - nanje so streljali s topovi, s ciljem zadeti klobuk.

Na naslednji strani (v angleščini) je še nekaj več informacij, pa tudi uporaben zemljevid: Segonzano Earth Pyramids

Parkirišče: 46.180888, 11.263775