Piano Grande

7

16 kvadratnih kilometrov velika kraška planota je poseben, v času gorske pomladi neizmerno lep predel in zato ena največjih turističnih privlačnosti skupine Monti Sibellini. Za planince so pomembna izhodišča nad njo, za turiste pa je, skupaj z ob zadnjem potresu povsem porušeno vasico Castelluccio samostojen cilj.

Piano Grande z jugozahodnega roba

Nastanek Piano Grande

To je kraška planota na višini 1300 m, obkrožena z gorami, zgrajenimi iz apnenca. V zadnjih ledenih dobah je bila velika kotanja (pravzaprav jih je več, povezanih med seboj) zapolnjena z jezerom, katerega usedline so potem, ko je voda odtekla, zapustile ravno površino. V jugozahodnem delu velikanske planote še danes vidiš vrsto ponorov, v katerih izginjajo vode, ki pred tem v meandrih tečejo po planoti. Ta del planote je močviren, preostala velika večina pa je primerna za poljedelstvo in pašo živine. Gore okrog Piano Grande so zelo lepi planinski in turno smučarski cilji, obiskovalci planote pa uživajo tudi v kolesarjenju, jadralnem padalstvu in jahanju.

Dostopi

Piano Grande je dostopen iz treh smeri: iz Vissa, v zgornjem delu doline Nera, iz Norcie in iz Ascoli Picena. Potres leta 2016 je ceste (zlasti pa vasi) zelo poškodoval, a nekaj obnovitvenih del je videti samo še na prvem pristopu.

Kdaj in kako obiskati Piano Grande

Najlepši čas za obisk je od srede junija do začetka julija, ko se veliki deli planote spremenijo v živobarvne cvetne preproge. Del ogleda lahko opravimo z avtom, lepše pa je narediti krožno kolesarsko turo. Midva sva za izhodišče vzela ranč Sibillini, nato pa sva z gorskimi kolesi obkrožila grič La Rotonda. Razdalje so kar velike in kolovozi slabi, zato si vzemite dovolj časa, še sploh, če boste s kolesi peljali tudi gor v Castelluccio.

Februarski pogled na Piano Grande s cestnega prelaza Presta