Ciciu del Villar

6

Naravni park z zelo zanimivimi skalnimi stolpi - gobami. Te zemeljske piramide so nekoliko drugačne od tistih na Južnem Tirolskem.

V jeziku ljudi Piemonta beseda "ciciu" pomeni lutko.OpisOb vznožju Monte San Bernardo, blizu vasi Villar San Constanzo, je mati Narava ustvarila zelo zanimivo območje zemeljskih piramid, skalnih stolpov, ki po obliki spominjajo na gobe. Te skalne oblike v Alpah niso tako redke, a na drugih podobnih krajih lahko vidimo številne vitke stolpe, prave igle, pokrite s "klobuki", vse skupaj pa je v kakšnih težko dostopnih grapah ali na zelo strmem terenu. Tukaj pa najdemo bolj čokato prijazne, pa tudi kar visoke skalne formacije, pobočja, v gozdu ali zgoraj celo na travniku, pa niso posebno strma. Skalne formacije so lahko dostopne in dobre poti se zvijajo med njimi, tako, da si jih lahko z vseh strani ogledamo.Tudi Ciciu del Villar imajo "klobuke", ki so iz zelo čvrste, za erozijo zelo odporne kamnine (gnajs). "Noge" naših lutk pa so seveda iz precej mehkejšega peščenjaka. Vsak klobuk ščiti celotno strukturo pred meteornimi vodami, ko pa klobuk naposled le pade dol, preostali stolp kaj hitro pobere erozija. Danes je celotno območje zaščiteno kot naravni park, na četrt kvadratnega kilometra je registriranih nekako 479 skalnih stolpov.Kako obiskati park?Do vstopa v park najlaže pripeljemo iz vasi Villar San Constanzo. Od cerkve peljemo po zahodni cesti. Midva sva pripeljala seveda od vzhoda in garmin naju je vodil kar naravnost proti parku - dokler ni izjavil: "zapustite vozilo". Parkirala sva kar tam in ker je bilo februarja celotno območje dostopno brez vstopnine, šla k piramidam po stezah kar od tam. Sicer pa po uradnem vstopu v park greš po travniku navzgor samo kakih 5 minut in že prideš do najboljk slikovite skupine stolpov. Nato se odločiš kako želiš nadaljevati. Širša krožna tura naredi skozi gozdove nekaj več vzpona, tam pa je videti tudi manj skalnih stolpov. Malo naokrog pa je že treba iti - po označeni turistični poti.

Legende

Večerni vetrovi tega nenavadnega območja seveda šepetajo številne legende o tem, kako so skalne oblike nastale. Ena od njih pravi, da so skalni stolpi okameneli starorimski vojaki. Ti so namreč zasledovali Sv. Constanza. Bili so mu že tik za petami, ko se je obrnil in vzkliknil: "Vaša srca so trda kot kamen, naj vas moje prekletstvo vse spremeni v skale!" Tako se je tudi zgodilo, a človek kasnejšemu mučenju in smrti vseeno ni ušel.

Na naslednji strani je to besedilo v angleščini: Ciciu del Villar


Parkirišče: 44.489541, 7.383561