Krimmlski slapovi

8

Eni najmogočnejših slapov v Alpah. Krimmler Ache pada čez dolinsko stopnjo v več slapovih, ki so drug nad drugim. Ob njih gre turistična pot, do vrha slapov je 1 ura hoje.

Opis

Krimml, kraj v koncu doline Salzacha, je naseljen že vsaj od bronaste dobe naprej. V času Rimskega imperija je po dolini Salzacha, nato pa ob potoku Krimmler Ache proti jugu in čez prelaz Krimmler Tauern šla zelo priljubljena trgovska pot. Ta je bila v veljavi še dolga stoletja potem, danes pa k sreči čez ta prelaz ne gre nobena cesta.

Slapovi so v celoti visoki 385 m in se že nahajajo v območju nacionalnega parka Hohe Tauern. V grobem gre za tri slapove, ki so drug nad drugim: zgornji (145 m), srednji (100 m) in spodnji slap (140 m). Slapove tvori potok Krimmler Ache, ki se napaja iz številnih ledenikov, ki polzijo z gora Visokih Tur in Zellertalskih Alp. Pozno spomladi in poleti je potok kar velika, deroča reka, ki pada čez dolinsko stopnjo iz čvrstega granita. Takrat je ogled slapov najlepši - popoldne, ko ledeniške vode pritečejo v dolino.

http://www.summitpost.org/images/original/309623.jpg

Ogled

Parkirišča v Krimmlu so povsod plačljiva. Zgolj za ogled slapov je najbolje parkirati na velikih parkiriščih tik pod njimi.

Omenil sem že, da je trgovska pot iz Krimmla proti jugu bila v rabi že od nekdaj. Kasneje so zgradili pot, ki gre bliže slapovom in je namenjena zgolj ogledu. Turistični obiski slapov so se začeli že v 18. st., danes se na pot ob slapovih odpravi vsako leto okrog 400.000 obiskovalcev. Če ne gremo še kam višje v hribe, je ogled slapov enostaven - gremo pač po poti čim bolj ob vodi navzgor in se ustavljamo na številnih razglednih mestih, ki so večkrat malo stran s poti. Seveda je za tistih 400 m višine potrebne nekaj kondicije, zgolj za hojo bomo porabili 1 uro, skupaj z ogledi pa še malo več. Vračamo se po isti poti, seveda pa se je mogoče v dolino prepeljati tudi s taksijem. Ob slapovih je več koč, v katerih se lahko okrepčamo.

Parkirišče: 47.218333,12.173333