Velika korita Soče

6

Pod vasjo Soča, je reka izdolbla do 20 m globoka korita, ki so ponekod široka vsega 2 m.

Opis

Večina rek, ki izvirajo v apnenčastih gorah, ima lepo zeleno-modro barvo. A tako lepe in intenzivne, kot jo ima Soča, v Evropi zlepa ne vidiš. Pravijo, da jo gre pripisati neke vrste mikroorganizmom (algam), ki so v vodi. Pod vasjo Soča, bregovi reko stisnejo, zato je v apnenec vrezala goboka korita. Večina si jih ogleda samo toliko, kolikor se jih vidi z brvi, mi pa bomo naredili kratko pohodno turo.

Pot ob reki

To pohodno turo lahko naredimo iz katerega koli izhodišča. Midva sva šla ob reki od avtokempa V Klinu vso pot gor do Zgornje Trente, nato sva se s kolesi spustila po dolini navzdol. Pomagati si s kolesi ni slaba ideja, torej naredimo takole:Kolesa pustimo na parkirišču ob glavni cesti, malo pod vasjo Soča. Če ne zdržite zaradi radovednosti, je seveda najbolje tudi takoj iti na brv in si z nje ogledati lepo reko in korita. Potem se vrnemo na parkirišče in odpeljemo ob reki navzdol do prvega odcepa v levo. Zapeljemo čez most, pa desno, nakar čim prej parkiramo. Od tam začnemo s hojo nazaj ob reki.

Že v bližini mosta in pod njim so na Soči krasni tolmuni. Poleto je tam vse polno ljudi, ki se namakajo v čisti, pa kar mrzli vodi. Če gremo ob vodi navzgor, so lepa korita že pred mostom. Onkraj mosta se moramo malo znajti. Markirana pot namreč ne gre ves čas ob reki. Koliko bomo hodili po brezpotju oziroma kolikokrat se bomo z markirane poti usmerili k reki pogledat korita, je odvisno od nas samih. Nekajkrat vseeno pojdimo, saj so korita lepa na več mestih. Sicer pa gre pot skozi gozd in ko po nekako 15 minutah poti (z ogledi korit pa več) pridemo do hiš, se usmerimo levo na brv, onkraj katere nas čakajo bicikli.

Parkirišče: 46.340822, 13.651443