Hall na Tirolskem

7

Mesto ob Innu, ki ima v zahodnem delu Avstrije najbolje ohranjen stari, zgodovinski del. Zaradi bogatih rudnikov soli se je razcvetelo do te mere, da je dobilo celo svojo kovnico denarja.

Münzerturm, Bazilika Jezusovega srca in Jezuitska cerkev

Zgodovina mesta

V Alpah je več mest, ki imajo v korenu imena -hall. Beseda namreč v keltskem jeziku pomeni sol in zares je tudi Hall na Tirolskem nastal na kraju, kjer so bili nekoč bogati rudniki kamene soli (v sedanjem kraju Absam). Prvič se omenja leta 1232. V 14. st. so bili ti kraji v posesti mogočnega tirolskega grofa Mainharda II, kot vemo, so kasneje tirolski grofje opustili svoj grad nad Meranom in sedež prenesli v Innsbruck, kovnico denarja pa v Hall. Ta je dobil mestne pravice, bližina rudnikov srebra v Schwazu pa je bila kot nalašč za kovanje denarja. Tu je bil skovan prvi tolar, kovnica pa je delovala po zelo inovativnih postopkih. Sol, trgovina (po Innu do Donave in naprej) in kovanje denarja so botrovali velikemu razcvetu mesta v 15. in 16. st., vladarji pa so bili Habsburžani.

Ogled

Pri ogledu se bomo osredotočili na stari, zgodovinski del mesta. Münzerturm, zaščitni znak mesta vidimo že od daleč. Stolp je del znanega gradu Hasegg, v njem pa je danes zanimivi muzej kovanja denarja, ki nas pouči o zgodovini te dejavnosti in velikem vplivu, ki ga je na kovanje denarja v Evropi imel Hall. V mestu je še nekaj drugih muzejev, morda nas bo zanimal še rudarski muzej, ki je malo severneje od grajskega kompleksa in se osredotoča na izkop soli.

Tako smo sedaj že v središču starega mesta. Zadaj za veliko farno cerkvijo je posebno lep kotiček - trg pred slikovito mestno hišo. Po ogledu tega sprehod po mestu zaključimo še z ogledom slikovitih ulic, v katerih so lepo obnovljene mestne hiše.

Parkirišče: 47.277745, 11.504787