Hvar

5

Prostran trg s katedralo, nad njim pa mogočen trdnjavski kompleks - ni čudno, da se v mestu Hvar ustavi toliko turističnih jaht.

Od prazgodovine do benečanskega vojnega pristanišča

Severni del otoka Hvara ima že od nekdaj veliko dobre plodne zemlje in tudi tekoče vode. Zato so tam naselja gradili že Liburni. Kasneje, leta 384 p.n.š., so tam svojo kolonijo osnovali Stari Grki, mesto se je imenovalo Pharos in je ležalo v zalivu, kjer je danes Satari Grad.

Sledilo je obdobje Rimljanov in srednji vek, ko je otok živel v dokajšnji blaginji. Ker so se začeli bolj negotovi časi, so prebivalci mesta Hvara že leta 1278 zaprosili Beneško republiko za zaščito. Benečanom je strateško ležeče mesto bilo zelo pomembno in kmalu so zgradili vojno luko, v mesto pa so se začeli naseljevati premožni ljudje vseh poklicev. Začelo se je obdobje izrednega razvoja, ki je trajalo vse do konca obstanka Beneške republike.Znamenitosti HvaraSrce mesta danes bije na enem najprostornejših trgov Dalmacije. Leži ob koncu zaliva, ki ga zaključuje majhen mandrač, na vzhodnem koncu trga pa stoji katedrala sv. Štefana, najimenitnejša zgradba mesta, ki so jo postopno dograjevali od 14. st. naprej, potem, ko so sedež škofije preselili iz Starega Grada v Hvar. Na trgu je lep vodnjak iz leta 1529 (slika levo), ob cerkvi pa je tudi samostan.

Trg obdajajo še številne imenitne palače. Nekatere so še iz obdobja preden so Turki mesto dodobra opustošili (1571), večina pa je renesančnih in baročnih zgradb iz časev takoj po obnovi. Ena najbolj znamenitih zgradb Hvara je gledališče, za katerega trdijo, da je najstarejše v Evropi. Odprto je bilo že leta 1612. Nahaja se v zgradbi, imenovani Arzenal, ki je obnovljeno skladišče iz 13. st. Naj omenim še tretjo lepo zgradbo ob glavnem trgu. To je mestna hiša (Loggia) z urinim stolpom, imenovanim Leroj.

Mandrač in glavni trg

Pogled z Arzenala oziroma gledališča

Obisk seveda zasluži tudi trdnjavski kompleks nad mestom. Graditi so ga leta 1278 začeli že Benečani, ki so mesto obdali tudi z močnim obzidjem. Staro trdnjavo je leta 1579 porušila eksplozija smodnika, nato so zgradili trdnjavo, ki jo vidimo danes in se imenuje Španska. Vzpon z obale do nje ima kar nekaj višinske razlike, ki pa jo je vredno narediti, saj je izpred trdnjave izreden pogled na mesto in Paklene otoke pred njim.

V samem mestu in na njegovem obrobju so še številne druge znamenite zgradbe - cerkve, samostani, muzeji in vile oziroma hiše znamenitih ljudi, ki so živeli v Hvaru.

Posebna znamenitost Hvara pa so tudi Pakleni otoki. Arhipelag leži tik pred mestom Hvar, od koder na otoke ves čas vozijo ladjice. V bližini Hvara namreč ni večjih plaž, tako da se kopalci vsak dan vozijo na te lepe otoke.

Ogled mesta

Posebni napotki niti niso potrebni. Slej ali prej se boste tako ali tako znašli na glavnem trgu, s katerega se po slikovitih stopniščih vzpnete na trdnjavo, nato pa greste ob obali kolikor imate pač časa za ogled. Na Paklene otoke pa greste seveda s čolnom, tako da vam bo ogled vzel večji del dneva, če pa ste na Hvaru na dopustu, pa mesto lahko spoznavate po delih in v vseh podrobnostih.

Prihod v mesto Hvar