St-Malo

7

Nekoč najbogatejše pristaniško mesto Bretanije. Celoten stari del mesta je še vedno za mogočnim obzidjem. Obhod po obzidju je najlepši del sprehoda, s kolesom pa ogled lahko razširimo še na čudovito okolico.

Opis in zgodovina

Mesto naj bi ustanovili že Galci v 1. st. p.n.š. Cvetelo je pod Rimljani, ob koncu 4. st. je na kraju stala pomembna utrdba. Ko se je v 5. in 6. st. Bretanija odcepila od imperija, se je iz Anglije v mesto priselilo veliko število keltskih Britov. Poslej je St-Malo stalno ubiral poti samostojnosti in če se je le dalo, ni pripadal ne Bretaniji, ne Franciji, ne Angliji. V njem so se zbirali lastniki ladij, ki so kot zasebniki imeli pravice pleniti po svetovnih morjih. Pojma "corsair" in "privateer" se prav dosti ne razlikujeta od pojma "pirat". V mestu so se stekali zakladi z vsega sveta in v času največje moči so St-Maloju prehod po Angleškem kanalu morale plačevati celo angleške ladje. Številni svetovni raziskovalci so bili iz St-Maloja. Leta 1758 so Angleži mesto neuspešno poskušali osvojiti. Med zavezniško ofenzivo v II. svetovni vojni pa je bilo mesto v obstreljevanju Američanov in Britancev skoraj povsem porušeno (zavezniki so napačno ocenili moč nacistične posadke v St-Maloju). Obnovljeno je bilo šele v letih 1948-60.

Po obzidju

Grad grofice Anne

Ogled

Mesto si lahko preprosto ogledamo tako, da parkiramo na enem od velikih parkirišč južno ali vzhodno od mesta, nato pa stari del St-Maloja najprej obhodimo po obzidju in nazadnje še prekrižarimo po notranjosti. Lahko pa tukaj priporočim redek privilegij, da parkirate kje dlje zunaj in v mesto pripeljete s kolesi. Po razmeroma ozkih ulicah starega dela mesta s kolesi ne bo šlo najudobneje (po obzidju pa seveda sploh ne), a dodatna kolesarska mobilnost vam omogoča, da si ogledate še okolico.

Prihod od severovzhoda

S kolesom po mivki k Fort National

Severovzhodno od starega dela mesta se vlečejo dolge plaže iz mivke. Ob njih sva midva prikolesarila v mesto. Še pred mestom sva kar čez mivko (deloma po plitvem morju) peljala še do trdnjave Fort National. Na južni strani St-Maloja pa so vhodi v veliko notranje pristanišče. Peljala sva čez vse tiste mostove in okrog velike marine na sosednji polotok (na južni strani je slikovit grad) in do konca pomola proti severu (proti St-Maloju). Z juga je pogled na mesto še posebno lep, nemara bi se bilo vredno povzpeti še na bližnji grič nad marino.

Pogled z obzidja na morje in otoke pred mestom

Corniche d'Aleth

Tipična hiša v St-Maloju

Parkirišče: 48.645422, -2.023477