Jamnik

5

Ena najlepše stoječih cerkvic Slovenije je na svetovnih fotografskih forumih poleg Bleda najpogosteje fotografirani slovenski motiv.

Sv. Primož iznad vasi Jamnik

Zanimivo je, da je kljub pomanjkanju prostora božansko lepi travnati pomol pri vasi Jamnik ostal nepozidan. Na njem stoji samo majhna, skromna cerkvica in veličina estetskega občutka domačinov, ki tam živijo, je prav v tem - ne da so cerkvico postavili, pač pa da nečesa niso naredili.

Sv. Primož in Felicijan, Jamnik

Cerkev je v urbarju prvič omenjena leta 1501. V presbiteriju je nekaj starih fresk, pripisanih mojstru Bolfgangovega kroga, ladja in oprema pa sta po prezidavi baročni.

Na obe strani strmo padajoči travnati pomol nudi izreden razgled na Gorenjsko in gore onkraj nje. Nekoč so na njem ognji najavljali turško nevarnost, danes pa je priljubljena izletniška točka.

Na poti k cerkvici

Dostop s severa

Dostopi

Večina se seveda do vasice Jamnik pripelje z avtom, bodisi iz Podblice ali pa iz Krope. Parkirišče je na glavni cesti, z njega pa je manj kot 10 minut do cerkvice. Lepo pa je priti k znameniti cerkvici tudi z lastnimi močmi. Možnosti so naslednje:

Peš poti je veliko, markiranih in nemarkiranih. Če začnemo kje višje ali vsaj bližje (na primer v Podblici), je do vrha manj kot pol ure, če pa začnemo hoditi kje pri Češnjici (na severovzhodu) ali v Kropi (na severu), je hoje tudi lahko dve uri, še zlasti pozimi, če poti niso zgažene.

Krožna tura s kolesom je ena najlepših na Gorenjskem. Odvisno od izhodišča, jo lahko naredimo v kateri koli smeri, asfaltirana cesta enako dobro "leti" proti Kropi in proti Nemiljam.

Možen pa je celo turni smuk. najbrž se ga bomo lotili v času, ko so nam višji hribi zaradi nevarnosti nedosegljivi. Nemara je še najbolje smučati kar proti Nemiljam.

Parkirišče: 46.274096, 14.208003