Zemeljske piramide Platten

7

V divji grapi nas preseneti lepa skupina zemeljskih piramid. Mednje poti izgleda ne vodijo, lahko pa se sprehodimo ob grapi navzdol.

Zemeljske piramide so eden najlepših pojavov erozije. Vse vrste piramid imajo dve vrsti kamnine. Spodaj je mehka, za erozijo neodporna kamnina, kot je peščenjak, konglomerat in podobne vrste morenskega gradiva (drugod tudi vulkanski tuf itd.). Zaradi različnih starosti se njihova struktura lahko precej razlikuje, a vsem je značilno, da jih, ko pridejo na zemeljsko površje, erozijske sile kaj hitro začnejo razjedati. Če pa se na takem površju znajdejo tudi skalni bloki iz bolj čvrstih kamnin, na primer iz porfirja, granita, gnajsa in podobnih, ti ščitijo mehke kamnine pod njimi. Meteorne vode izpirajo okolico, steber in klobuk pa ostajata v popolnem ravnovesju in stolp postaja vedno višji. Seveda pa nič na tem svetu ni večno. Ko klobuk enkrat le pade dol, stolp kar hitro izgine (hitro po geoloških merilih, seveda).

Skupina Platten

O teh stolpih se še nekaj let nazaj ni kaj dosti pisalo. A turizem povsod napreduje in danes v Pustriški dolini v njegovo ponudbo tudi že vključujejo darove nežive narave. Ta skupina piramid je blizu Brunica/Brunecka. Malo vzhodneje se v kraju Perca/Percha odcepimo z glavne ceste proti severu v breg, peljemo slabih 6 km (skozi kraj Vila di Sopra / Oberwielenbach), nato pa je na velikem parkirišču najbolje ustaviti, torej še preden pripeljemo v kraj Plata/Platten.

Dobro označena pot nas bo povprek čez gozdnata pobočja popeljala kakih 200 višinskih metrov. Na koncu bomo pri hišah spet prišli na gorsko cesto (najbrž zaprto za javni promet), ki pa jo takoj na prvem levem ovinku spet zapustimo. Skozi gozdič je do najvišjega razgledišča le še nekaj minut. Tudi če gremo ob divji grapi navzdol, na spodnje razgledišče, se je najbolje vrniti po smeri pristopa. Povratek skozi Platten bi namreč pomenil precejšen ovinek.

Na naslednji strani (v angleščini) je še nekaj več informacij, pa tudi uporaben zemljevid: Earth pyramids near Platten

Parkirišče: 46.812174, 12.005955