Ardez

Ardez

5

Tipična retoromanska vas s čudovito okrašenimi in arhitektonsko dovršenimi hišami. Ker stoji nad dolinsko stopnico, kjer se Inn vrže v sotesko, je nekoč prehod čuval obrambni stolp.

Ko se voziš po dolini Inna, te dobra cesta lahko kar prehitro prestavi z enega konca Švice na drugega. Vasi v retoromanski Švici pa so kakor muzeji - ena je lepša od druge. Arhitektura in sgraffiti (tehnika, ki ji po slovensko rečemo vrezanka) hiše naredijo povsem svojevrstne. V Ardezu k lepemu izgledu vasi dodatno prispevajo še veličastni pogledi na "Engadinske Dolomite" onkraj doline Inna.

Ogled vasi in gradu

Midva sva se pripeljala s kolesi (transverzala ob Innu je ob ustrezni logistiki lepo doživetje), a najbrž s parkiranjem v vasi ne bo posebnih težav. Če ne drugje, je parkirišče pri postaji Retijske železnice. Morate pa seveda dol z glavne ceste.

Ardez se prvič omenja že leza 840 kot Ardezis. Težko je reči kje je najlepši del vasi, pa saj ni velika. Čudovit je trg v zgornjem, čisto severozahodnem delu vasi. Grad oziroma stolp Chastè Steinsberg pa je na vzhodni strani vasi. Je švicarski kulturni spomenik nacionalnega pomena. Grič je bil obljuden že od bronaste dobe naprej, v srednjem veku pa je bil na njem zgrajen obzidan grad. Utrdba je bila prvič porušena že nonec 12. st., kasneje obnovljena, burna zgodovina je nato trajala do leta 1502, ko je bil grad spet močno poškodovan. Sredi 16. st. so ga lastniki že zapustili. Zadnji obnovi gradu sta bili leta 1964 in 1985.

Parkirišče: 46.773299, 10.201710