Kanjon Krupe

8

Božansko lepi del narave v izteku Velebita je ostal še skoraj popolna divjina. Dostop do najlepšega dela je lahek, za kaj več raziskovanja pa je že potrebna raziskovalna žilica.

Kanjon Krupe pri Kudinem mostu. Kaskadam menda pravijo Orglice.

Jugovzhodno od Velebita mogočna gorska veriga preide v nekaj sto metrov visoko planoto, v katero so reke Zrmanja, Krupa, Krnjeza in druge vrezale čudovite kanjone. Voda je najlepše možne tirkizne barve, reke tečejo kakih 100 ali 150 metrov pod robom kraških planot večinoma dokaj mirno in v meandrih, a pogosto naletijo na pragove, čez katere se zlivajo v nekaj metrov visokih slapovih. Območje je skoraj popolnoma neposeljeno. Že v bližnji preteklosti je bilo ljudi komaj kaj, narodnostno mešano območje pa je z odhodom velike večine Srbov popolnoma opustelo. Edini obiskovalci so udeleženci kakega raftinga ali kajakaši.

Prijatelji iz Zadra so nama v sicer pretežno deževnem vremenu pokazali le nekaj lepot območja. Tukaj opisujem kanjon Krupe v območju sotočja s Krnjezo. Malo višje je ob Krupi nekdanji pravoslavni samostan, še višje pa zanimiv kraški izvir reke.

Kanjon Krupe pri Kudinem mostu

Zelo lepi pogledi na kanjon so z njegovega roba. Kdo ve, kje so najlepše točke! Mi smo se kanjonu približali s severa, vzdolž kanjona Krnjeze in prizori so bili fantastični. Seveda pa je treba iti tudi dol, k reki. Na sočne zelene livade, ob jezerih, slapovih in čez v tančice legend oviti Kudin most.

<-- Kudin most


Malo pod Orglicami, to je slapovi oziroma kaskadami, ki se raztezajo čez celotno dolino, je iz 12 lokov zgrajeni Kudin most. Legenda pravi, da je fant s tem imenom želel priti k svoji dragi, ki je živela onkraj reke. In ne bodi len, je zgradil most, ki mu po obliki in lepoti ne najdeš primere. Z mislimi na ljubimca se še po stoletjih brez težav sprehodimo čez plitvine, pod mostom pa reka pada v slikovite slapove.

Kanjon Krnjeze

Dostop

Najbližji večji kraj je Obrovec, v katerega je z avtoceste Zagreb - Split prav blizu. Pred Masleničkim mostom zavijemo levo in se ob Zrmanji kar hitro pripeljemo v mesto. Mi smo v Obrovcu peljali čez Zrmanjo, pa naprej v Kaštel Žegarski, kjer je lep most čez Zrmanjo. Sicer pa je tudi ta reka s svojimi neštetimi slapovi pravi biser, ki ga najlepše doživimo na primer z rafta. V Kaštelu Žegarskem smo torej spet peljali čez Zrmanjo in proti severu je prav blizu do samostana Krupa. Izvir reke je še malo proti vzhodu. Od samostana smo peljali nazaj proti zahodu-severozahodu. Cesta se dvigne nad kanjon Krnjeze, z razgledišča je čudovit pogled vzdolž kanjona, vse do izliva Krnjeze v Krupo. V prvem naslednjem zaselku pa smo z lokalne ceste zavili levo, torej proti jugu. Pelješ pač do konca kolovoza, potem, ko ne gre več, pa nadaljuješ peš.

Krupa z roba kanjona

Ob reki

Slapovi pod Kudinim mostom

Dobra pot te pripelje na rob kanjona, potem pa se v pravi planinski maniri spusti k reki, ki jo doseže v bližini Kudinega mosta. Nadaljnji ogledi so potem stvar časa in navdiha. Od avta v kanjon in nazaj je sicer le dobra ura hoje, z vsemi ogledi boste kot bi trenil porabili dve, kar precej časa pa vam bo vsela tudi vožnja in z njo povezani ogledi.

Precej daljša bi bila tura do Kudinega mosta prav od samostana Krupa.Parkirišče: 44.193331, 15.844104