Strasbourg

8

Glavno mesto Alzacije in tudi pomemben sedež institucij Evropske unije (parlamenta in drugih). Pri tem opisu bom zmogel samo stari, zgodovinski del mesta.

Proti katedrali

Ni ga močnejšega vtisa, kot če prihajaš po Rue Mercière proti katedrali Notre Dame v Strasbourgu! Na koncu ulice mogočna zgradba kar raste in raste in nase priklepa vse poglede. Pravzaprav do vrha streh štirinadstropnih hiš ob ulici sega samo portal katedrale. Nad njim je še velika rozeta, za vse ostalo pa moraš med hojo že močno dvigniti pogled. Neba pa ti velika zgradba ne dovoli videti - kot bi hotela namigovati, da je zanj ona zadolžena.

Opis in zgodovina

Strasbourg je velik, a ob enkratnem turističnem ogledu bomo najbrž osredotočeni na glavne znamenitosti in na stari zgodovinski del mesta z imenom Grande Île. Ta je (kot prvo mestno središče) na seznamu dediščine UNESCA. Galsko in starorimsko mesto naj bi obstajalo že od 1. st. p.n.š., od leta 362 naprej je bil sedež škofije. Zgodovina skozi srednji in novi vek je bila zelo burna, saj je mesto na stičišču kultur - nemške in francoske, v verskem pogledu pa protestantske in katoliške. Tudi po nastanku modernih držav sta si Francija in Nemčija mesto izmenično prisvajali. Po letu 1949 pa je v njem vse več mednarodnih institucij.

Prva od znamenitosti Strasbourga je vsekakor katedrala, sama mogočna zgradba, in tudi astronomska ura v cerkvi (že tretja po vrsti, od prve, narejene v 14. st.).

Rozeta katedrale

Orgle

Astronomska ura

Naslednje, po čemer Strasbourg slovi, je okrožje Petite France. To je izredno slikovita mestna četrt ob reki Ill, za katero so značilne predvsem z lesom obite hiše, ki visijo nad vodo. Na zahodu se Petite France konča z območjem štirih kanalov na reki Ile, ki jih povezuje pokriti most. To je del Vaubanovega obrambnega sistema mesta iz konca 17. st.

Petite France

Petite France

Vaubanove utrdbe

V enem od parkov

Med katedralo in Petite France je pletež ulic, ob katerih stojijo najbolj ugledne hiše. Številne od njih so spomeniki zase. Nemara najbolj znamenita hiša ima ime Kammerzell (iz leta 1427). Stoji na trgu ob katedrali, takoj jo boste spoznali po temni, bogato okrašeni fasadi.

Poleg naštetega je v Strasbourgu še cela vrsta pomembnih sakralnih in posvetnih zgradb, trgov, parkov, galerij in muzejev.

Kammerzell

Še ena od starih hiš

Ogled

Strasbourg je tako velik, da ni dobrega priporočila za ogled mesta. če pridemo od zahoda, je najbrž najbolje iti čez mostove reke Ill, nekje pri slikovitih Vaubanovih stolpih. Naslednje pol ure nas bo zadržalo okrožje Petite France. Verjetno nas bo zamikalo iti po obeh straneh reke, saj se prizori hitro menjajo. Potem jo skozi stari del mesta uberimo še naprej proti vzhodu, oziroma severovzhodu. Katedrale pa že ne bomo zgrešili, saj se njen visoki zvonik vsake toliko časa prikaže nad hišami. Sama katedrala, trg ob njej, vzemite si čas za te dele mesta. Nazaj se velja vračati malo bolj proti severu. Vsaj na Place Place Kléber šepojdimo, naprej pa je vse odvisno od časa, ki ga imamo na voljo. Pol dneva samo za pohajanje po starem delu mesta ne bo nič preveč.


Parkirišči: 48.582920, 7.732754