Slap Grmečica

5

Tudi ta slap ni posebno visok, je pa lep in v času večje vode imenu primerno glasen. Nad slapom lahko obiščemo slikovita korita.

Slap Grmečica, spodaj korita nad slapom

Bohinjska dolina je polna naravnih znamenitosti. Slap Grmečica se seveda ne more primerjati s kakšno Savico, a obiska je vseeno vreden. Kraj je lep, potok si je pred izlivom v Savo Bohinjko ustvaril nekakšen svoj biotop, nad slapom pa so korita o katerih zgornjem delu le težko najdemo kakšne informacije.

Slap

Visok je vsega 7 ali 8 metrov. Potok Grmečica ni posebno dolg, priteče z Jelovice. Tik preden doseže ravnico ob Savi Bohinjki, se vrže še čez skalni prag, nato pa z izlivom v Savo še nekaj časa odlaša in uživa v samostojnem teku po desni strani doline. Ko pridemo do slapa, z ene do druge strani ne moremo suhih nog, treba je iti po poti, ki prečka potok tik nad slapom - kar pa je še lepše.

Dostop

Najhitreje k slapu pridemo od železniške postaje Nomenj (15 minut). Po kolovozih gremo čez travnike proti jugu, nato pa po brvi prečkamo Savo Bohinjko. Na drugi strani naletimo na dobro pot in po njej gremo desno, ves čas ob Savi navzgor. Slap verjetno najprej zaslišimo, nato ga za vogalom zagledamo. Najlepši pogled na slap je s prodov nasproti njega, če pa ga želimo videti še z druge strani, se povzpnimo po stezi, ki prečka tik nad slapom. Z vrha je tudi zanimiv pogled.

Druga možnost dostopa pa je od cestnega mostu, ki malo pod Nomnjem prečka Savo Bohinjko. Parkiramo bodisi kar tam ali pa po gozdni cestici, bolj kolovozu, če malo peljemo ob Savi navzgor. Nato nadaljujemo po dobri stezi, ki gre ves čas ob vodi navzgor, do brvi in še naprej do slapa.

Korita Grmečice

Omenjena steza se na drugi strani slapa spet spusti na ravnico, a od nje se odcepi dobra steza, ki gre ob potoku navzgor. Največ jo najbrž uporabljajo udeleženci kratkega soteskanja, ki ga Bohinjci organizirajo na tem potoku. Korita so prav slikovita in s steze jih tudi čisto dobro vidimo. Zadnji odsek steze je že zelo strm in tudi zavarovan. Tam se najbrž soteskarji spustijo k vodi, mi pa se moramo žal obrniti. Kako izgleda soteska nad tem delom, pa ne vem.

Parkirišče: Nomenj: 46.289217, 14.002682, pri mostu: 46.298396, 14.038272