Mlin Refrontolo

5

Slikoviti stari mlin (Molinetta de la Croda) je skupaj z lepo okoliško naravo lep primer podeželske arhitekture. Poleg vodenega ogleda si lahko privoščite tudi krajši pohod po okoliških poteh.

nadomestno besedilo

Med prelepim Vittorio Venetom in kolenom Piave se razprostira prijetno gričevje, po katerem lahko naredimo panoramsko vožnjo. Pokrajina slovi po dobrih vinih, soncu in pogledih na nižino severno od Benetk.

Prvotna zgradba mlina je bila zgrajena že v 17. stoletju na 12 m visoki skali (od tod tudi ime mlina), čez katero se zliva potok Lierza. Kasneje je mlinarska družina z veliko občutka za estetiko dogradila še nekaj zgradb, med drugim tudi bivališča, kaščo in hlev. Do leta 1953, ko je mlin prenehal obratovati, je družina v glavnem živela v revščini in v strahu pred hudournimi vodami. Danes je mlin lepo in verno obnovljen, skupnost vasi Refrontolo v njem organizira tudi razstave umetniških del, saj je bila lepota mlina vedno navdih številnim slikarjem. Ogledamo pa si seveda lahko tudi same prostore mlina.

2. avgusta 2014 je na tem lepem kraju prišlo do tragičnega dogodka. Družba mladih je pri mlinu organizirala zabavo, a pozno zvečer so podivjane vode povzročile smrt štirih udeležencev.


Parkirišče: 45.936843, 12.191462