Opatija Weltenburg

7

Najstarejši samostan v Nemčiji leži na zelo lepem kraju, na polotoku ob Donavi, kjer se ta stisne v slikovito skalnato sotesko. Poleg samostanske arhitekture je tam še veliko znamenitosti: poti, ki obiščejo naravne in zgodovinske točke, najstarejša samostanska pivovarna s trofejno kakovostnim pivom, najstarejše smostanske orgle in še kaj ...

Opatijska cerkev s poti ob Donavi

Zgodovina Weltenburga

Samostan so na kraju, ki je bil naseljen že vso antiko, po izročilu že leta 620 ustanovili škotski menihi, učenci Sv. Kolumbana. Ob podpori grofa Tassilla III in Regenburških škofov se je kot benediktinski samostan naglo razvijal. Sedanji baročni kompleks je bil večinoma zgrajen v 18. st., s sekularizacijo Nemčije pa je bil samostan v začetku 19. st. razpuščen. Šele sredi 19. st. je bil na pobudo kralja Ludvika I samostanski red spet vzpostavljen. Zadnja večja prenova je bila narejena v začetku tega tisočletja in danes je kraj množično obiskan.

Kaj si v Weltenburgu ogledati?

Vsekakor bo prva pozornost veljala mogočni samostanski cerkvi, sedanja zgradba (1716-18) stoji na kraju, kjer je bilo svetišče že vsaj od leta 700 naprej. Zanimiva je celotna arhitektura, kupola z lepimi freskami, ostalo okrasje, prezbiterij, oltar ter čudovite, stare orgle.

Pogled na samostan od zgoraj

Znamenite orgle

Kupola s freskami

Detajl

Preostali del samostanskega kompleksa je tudi odprt za ogled, z izjemo prostorov za menihe. Znotraj samostana je velik pivski vrt, ki je v času sezone zaradi kakovostnega piva, ki ga vari samostanska pivovarna, vedno zaseden. Njihovo pivo menda redno pobira prve nagrade, česar pa midva ob obisku še nisva vedela in ga nisva poskusila. Vsi obiskovalci se tudi sprehodijo po nabrežju Donave, ki je prav slikovito. Čez reko vozijo majhne ladjice turiste, nekateri si privoščijo tudi plovbo po soteski proti mestu Kelheim. Peš pot od samostana v tisto smer pa se kmalu konča, z njenega konca je lep pogled v sotesko. Nazadnje velja od samostana iti še v breg nad njim. Ponudi se nekaj novih prizorov, na lepem kraju na vrhu križevega pota stoji mična kapela, kam dlje pa že najbrž ne bomo šli.

Prevoz turistov čez Donavo

Soteska Donave

Dostop do Weltenburga

Veliko parkirišče je na desnem bregu Donave, južno od samostana. Od tja je do samostana 850 m, ki jih večina obiskovalcev naredi peš. Vožnja do samostana je dovoljena samo za prevoz invalidov.

Midva sva avto pustila ob reki že precej prej in do samostana pripeljala s kolesi - zagotovo najbolj priporočljiva varianta.

Parkirišče: 48.892579, 11.823706.