Ascoli Piceno

6

Središče istoimenske province v pokrajini Marche. Mesto leži precej med gorami, na zahodu so Monti Sibellini, na jugu pa Monti della Laga. Zaradi bogate zgodovine in številnih znamenitosti sva ga midva obiskala že dvakrat.

Piazza del Popoli je pravi biser mesta

Mestna veduta in Loggia del Mercanti ->

Zgodovina

Mesto je ustanovilo latinsko ljudstvo z imenom Piceni več stoletij preden so Stari Rimljani povezali s "Solno cesto" (Via Salaria) Rim z obalo Jadrana. Leta 268 p.n.š. je postalo Rimu pridruženo mesto s formalno neodvisnostjo, po uporu proti Rimu pa je bilo porušeno in vključeno v imperij. Najbolj turbulentno zgodovino je mesto preživljalo takoj po padcu imperija, ko so ga opustošili Ostrogoti in Langobardi. Sledilo je 200 let vladavine Langobardov (iz Spoleta), nato pa Frankov. A srednji vek se je šele dobro začel. Do združitve Italije v 19. st. so se gospodarji pogosto menjavali, najdlje je bilo mesto pod vplivom papeške države in njenih škofov.

Tudi tu je večina znamenitosti zgoščena v starem, zgodovinskem delu mesta. Ko hodiš po trgih in ulicah, opaziš, da so zgradbe narejene iz lepega kamna, imenovanega travertin. To je sivkast, delno že metamorfiran apnenec, ki v zemeljski skorji nastaja v bližini toplih vrelcev. Druga splošna zanimivost mesta so srednjeveški stolpi. Menda jih je bilo nekoč okrog 200, od teh jih je 50 še danes vidnih (meni se jih ni zdelo toliko).

Srce mesta je Piazza del Popolo, ki jo obkroža vrsta imenitnih zgradb. Na zahodni stranici trga je znamenita Palazzo dei Capitani (13. st.), na severni pa cerkev Sv. Frančiška.

Palazzo dei Capitani

Piazza del Popolo

Malo vstran proti jugovzhodu je še en lep trg, to je Piazza Arringo. Na njegovi južni stranici stojita škofovska rezidenca in Palazzo dell'Arengo, na vzhodni stranici pa katedrala in severno od nje baptisterij.

Piazza Arringo (katedrala, levo je baptisterij)

Katedrala

Ogled

Staro mestno jedro leži med reko Tronto na severni strani in njenim desnim pritokom Castellano,ki teče ob južni strani mesta. Oba znamenita trga sta na sredi starega dela mesta, a verjetno jih v obhodu ne bomo zgolj povezali, pač pa bomo pregledali tudi širšo okolico. Mestno obzidje in stolpi so pač tudi bolj na obrobju, poleg tega je malo bolj od daleč lepa tudi mestna veduta. Za ogled vseh ducat cerkva, še več palač in vrste mestnih vrat, mostov čez reke, muzejev in parkov pa verjetno ne bo časa.

<- Ponte Romano

Napis ne na hiši v Rua Lunga 19

V Dolomitih, na neki planini blizu prelaza Pellegrino, smo zagledali duhovit napis, za katerega se je izkazalo, da izvira iz leta 1529, original pa je v Ascoli Picenu. Takle bi bil prevod:

Kdor more, noče,

kdor hoče, ne more,

kdor zna, ne naredi,

kdor naredi, ne zna,

in tako svet

propada.

Zgoraj: Rečica Castellano nad Papeško papirnico.

Levo: Rio Castellano in Forte Malatesta.

Parkirišče: 42.852459, 13.581956