Predoselj

3

Slikovita tesen z lepim dostopom in bogato zgodovino.

Veliki Predoselj

Že zelo kmalu pod svojim izvirom je Kamniška Bistrica vrezala v apnenec doline globoko (do 35 m) in zelo ozko sotesko. Predoselj je starejše ime (iste etimologije kot vas Predoslje, kjer je tudi Kokra v konglomerat vrezala ozko sotesko), danes ime pogosto pišejo tudi kot Predaselj. Poleg Velikega Predoslja so le nekaj deset metrov nižje še korita Malega Predoslja. V obeh soteskah sta kot naravna mostova zagozdeni dve podorni skali. Območje je vpisano v register naravne dediščine Slovenije.

Na kraju, kjer je danes le vintgar, je bil v začetku 20. stoletja slap. Iz konca Kamniške Bistrice so namreč drvarji po reki plavili les. Nekoč so se hlodi v Predaslju zataknili, reka je hitro nanesla še prod in za njim je nastalo manjše jezerce, čez jez pa je padal slap. Dolga leta je bila za domačine to običajna podoba Predoslja. Leta 1953 pa je reka po močnem neurju jez odnesla in spet "vzpostavila prvotno stanje".

Skica pešpoti
<- Veliki Predoselj z mostom

Ogled

Po levem (jugozahodnem) bregu Bistrice gre po vsej dolini lepa markirana peš pot (Koželjeva). Od Predoslja se nadaljuje proti Planinskemu domu, do koder je še kakoh 10 min hoje. A za ogled korit ni treba iti ves čas po tej poti. Najenostavneje se je spustiti vanje s parkirišča pri Firštovi mizi. Najbolje je iti kar takoj čez slikoviti leseni most in na drugi strani levo dol k vodi. Steza nas pripelje na prod med Velikim in Malim Predasljem. Od tod gremo nato lahko po isti strani reke spet navzgor do zgoprnjega mosta in še naprej do planinskega doma (oziroma gostišča Pr' Jurju).

Firštova miza se imenuje po nadvojvodi Karlu, ki je Bistrico obiskal leta 1564. Lovci so mu pripravili obed, a originalna kamnita miza z latinskim napisom se ni ohranila. Danes ob parkirišču pri Predoslju stoji njena kopija.

Zanimiva je tudi zgodba grofa Hohenwarta, ki je za vzpon na Planjavo najel vodnika Špruka. Ta pa ga je želel naprej preizkusiti in mu je ukazal, da mora preko naravnega mostu Predoselj. Grof je preizkus kljub vrtoglavici dobro opravil.

V novejšem času pa je bilo v soteski že kar nekaj nesreč, tudi s smrtnim izidom.


<- Mali Predaselj

Parkirišče: 46.320983, 14.595391