Madonna della Corona

8

Eno najbolj slikovitih svetišč v severni Italiji. Zelo obiskana, velika romarska cerkev je zgrajena na nemogoči prepadni polici.

Uvod

Ko se po dolini Adiže peljete po avtocesti od Verone proti severu, se na levi kmalu začne s strmimi stenami dvigovati masiv Monte Balda. Visoko sredi navpičnega skalovja zagledamo veliko cerkev in začnemo se spraševati kaj neki tam počne. Kdo jo je zgradil na tako nemogočem kraju?

Ne glede na to ali samo potujete mimo, ali pa ste na kakšnih pohodnih turah v masivu Monte Balda, k svetišču Madona della Coronna je vredno iti. Kaki dve uri bosta za to dovolj, morda še nekaj več za vožnjo do izhodišča. Ali pa tudi več, če se povzpnete do tja prav iz doline Adiže.

Izlet vam ponudi kratko, nezahtevno hojo, priložnost za razmislek, ali pa samo za občudovanje fantastičnega prizora. Zagotovo boste odšli z vtisom, da ste obiskali eno največjih znamenitosti Trentina.

Madonna della Corona

Iz doline Adiže se Monte Baldo najprej dvigne s strmimi stenami, šele nad njimi se razprostira značilna vzhodna terasa masiva. Sredi tistih sten stoji je bil na višini 773 m že od leta 1000 naprej, zagotovo pa od 12. stoletja, puščavniško zavetišče. Leta 1530 so na polici zgradili prvo cerkev. Leta 1898 je bila prenovljena, največja prenova pa se je začela leta 1975. Cerkev so skoraj porušili in na novo zgradili v podobi, kakršno vidimo danes. Posvečena je bila leta 1978 in leta 1988 jo je obiskal tudi papež. Tako ni čudno, da je danes znamenit romarski in turistični kraj. V prostorih svetišča je mogoče videti tudi številna umetniška dela z nabožno vsebino.

Dostop

Nekoč je bila cerkev zelo težko dostopna. K zgradbam je vodil samo ozek in izpostavljen prehod. Danes k cerkvi skozi predor v steni pripelje udobna cestica.

Za dostop imamo v bistvu dve možnosti:

1. Iz kraja Spiazzi. To je majhna vasica na planoti nad stenami. Do nje pripelje dobra asfaltna cesta, ki se iz doline vzpenja na vzhodno teraso Monte Balda. Z avtoceste Verona - Brenner zapeljemo na izvozu Garda Sud, nato pa peljemo proti severu na goro. S parkirišča Spiazzi se napotimo dol po sprehajalni cestici, zaprti za javni promet. Kmalu se znajdemo v stenah in skozi tunel pridemo do cerkve. Iz vasi je hoje nekako 20 minut.

2. Iz doline Adiže. Vzpon začnemo v vasici z imenom Brentino, 187 m, jugozahodno od kraja Avio. Stara romarska pot, pravzaprav bolj stopnišče, kot pot, nas po ozki dolini vodi navzgor. Nazadnje čez strma pobočja nad dolino pridemo k cerkvi. Vzpon je zelo slikovit (glej zgornjo sliko zgoraj), zanj pa bosta v povprečju potrebni kaki 2 uri.


Parkirišče: 45.648185, 10.852357