San Leo

6

Grad oziroma trdnjava je eden najbolj briljantnih primerov srednjeveške utrdbe. Stoji na vrhu visoke, prepadne skale in je eden najbolj slikovitih prizorov v pokrajini Marche.

Zgodovina in opis trdnjave

Visoka pečina se dviguje blizu današnje meje med pokrajinama Emilia-Romagna in Marche, nad dolino reke Marecchia in juigozahodno od mesta Rimini. Kraj je utrjen že opd antike naprej in je bil pogosto predmet srditih bojev. Zanj so se zagrizeno bojevali že Bizantinci, Goti, Franki in Langobardi. V srednjem veku je utrdba zamenjala nekaj lastnikov, nato pa je prišla v roke izredno sposobnemu grofu Federicu da Montefeltro iz Urbina. Ta je trdnjavo v celoti obnovil v skladu s tedanjo vojaško doktrino. Mogočni stolpi in zidovi so z jugozahodne strani preprečevali vsakršne poskuse napada, na drugi strani pa je tako ali tako povsem navpična stena.

Od 16. st. naprej so politične razmere prinesle nove lastnike in od leta 1631 naprej je bil San Leo zapor, v katerem sta bila zaprta tudi Felice Orsini in prostozidar Alessandro Cagliostro. Danes pa sta v gradu muzej in razstava orožja.

Ogled

Midva si notranjosti trdnjave nisva ogledala, sva jo pa oblezla s treh strani in pogledi nanjo so zares impresivni.

Ko se San Leu bližaš od jugovzhoda, lepo vidiš na desni mogočno skalo in na njej staro trdnjavo, levo od nje pa obzidje in nove, okrogle obrambne stolpe. Na levi pod hribom je slikovita vasica z nekaj hišami in zvonikom.

Skozi vas se hitro sprehodimo, tistih nekaj prizorov, ki jih ponudi z gradom v ozadju pa je prav zanimivih. Nato se lahko odpravimo bodisi po cesti proti samemu gradu in vanj, ali pa levo, tako da si ga ogledamo od daleč. Vsekakor je grad najmogočnejši, če odidemo proti severu, in si ga ogledamo z roba pečine, na kateri stoji (velika slika zgoraj). Potem se vrnemo v vas in gremo morda še na vzhodno stran trdnjave.

V vasi

Razgled po zanimivi pokrajini

Parkirišče: 43.897524, 12.343643