Tata

6

Mestece ob jezeru ponudi kar nekaj slikovitih pogledov: Obnovljeni srednjeveški grad, več mlinov ob kanalih, ki odvajajo vodo iz jezera in zanimiv stolp z uro. Tata je torej tako rekreacijsko, kot zgodovinsko mestece.

Kraj ob jezeru in njegov grad

Vse življenje kraja se odvija v povezavi z jezerom Öreg. Na malo dvignjenem kraju (pa še zdaleč ne tako, kot na Bledu) je grad Öregvár iz 14. st. Kralj Sigismund ga je uporabljal kot priljubljeno rezidenco in je v 15. st. dogradil palačo, tu je bila njegova hči Elizabeta, ki je na vsak način hotela za kralja inavgurirati svojega komaj rojenega sina, kralj Matthias Corvin je celotno območje priključil lovnemu območju Višegrada. Turki so grad močno poškodovali, obnove so se začele z lastništvom bogate družine Esterházy v 18. st. Današnjo podobo v neo-gotskem slogu je dobil v 19. st. Danes je v gradu Domokos Kuny muzej, ki ponuja na ogled arheološke najdbe iz bližnjega starorimskega naselja, opremo iz nekdanjega benediktinskega samostana, predstavitev življenja v gradu in razstavo umetelne keramike, po kateri Tata slovi.

Ogled drugih zanimivosti

Če parkiramo tik za gradom, se samo malo povzpnemo do nabrežja nad jezerom, nato pa gremo do gradu in skozi njegov park. Če imamo čas, gremo lahko po parku še naprej proti jugu, do Esterhazyjeve palače ali celo naprej na razgledni grič Kalvarijo.

Lahko pa se od gradu obrnemo proti severovzhodu in gremo po sprehajalnem nabrežju proti mestecu. Že kmalu gremo mimo prvega mlina, imenovanega Cifra (slika spodaj levo). Njegovih pet koles je danes samo še nema, negibna priča nekdanje delovne vneme. Ko se obala začne obračati proti jugovzhodu, nam ostane samo še odločitev kako izpeljati manjši krog, da ne bomo hodili dvakrat po istih delih mesta. Lahko gremo po promenadi ob obali, pa najbrž ne bo treba iti daleč. Pri naslednjem mlinu, imenuje se Pötörke-malom Tata (slika spodaj desno), že lahko skrenemo proč od jezera, gremo do glavne ceste in se po njej vračamo proti levi. Preden se še enkrat obrnemo levo proti gradu, ne spreglejmo na drugi strani glavne ceste dobrih 250 let starega, lepega stolpa z uro (slika zgoraj). Menda je bila v njem nekaj časa celo majcena ječa.

Parkirišče: 47.649826, 18.319678