Kolesarji

Kolesarji

Jeruzalem

29. julij, 2001

Že dva dni se klatimo po vročini slovenskega vzhoda. Ena ura kolesarjenja, ena ura vinotoč, ena ura kolesarjenja, ena ura vinotoč, ...

Malo prejle je Jasmina zbila nekega italijanskega fiata punta. Revež je čisto počepnil v ovinek, pa se mu vseeno ni mogla izogniti. Treščila je v sprednjo masko, preskočila pokrov motorja in pristala spet na cestišču poleg avta - tudi padla ni. Čvrsto v sedlu se je kljub strmemu klancu ustavila, ker se ji kolo - popoln "ohtar" - ni več vrtelo. Medtem ko sta dva očividca skakala po kolesu, da sta ga vsaj za silo poravnala, se je Jasmina naredila malo ubogo, da se ji ni bilo treba pogajati o škodi. Italijan je nazadnje dobil poleg lukenj v pločevino samo podatke z njene osebne izkaznice. Da se ne bi kaj premislil, smo se mu brž umaknili na liter rdečega v prvo naslednjo zidanico, k presenečenemu paru, ki se obiska neznancev ni prav nič nadejal. Po vsem tem vsak klanec postane malo odvečen.

Sploh ima Jasmina grdo navado, da je kot kolesarka v prešernem razpoloženju dokaj nevarna sočloveku-kolesarju. Na Kobanskem nas je nekaj dlje zadržala vaška veselica. Res je, da smo po tistem vsak po enkrat pogrnili s kolesom, ampak vzrok je bilo neravno cestišče. Že v dolini pa mi je Jasmina dala "bodiček" na ravnem, gladkem asfaltu. To te pa preseneti in tudi odrgnine od asfalta so čisto nekaj drugega kot od makadama.

Spet drugič smo na dvodnevni kolesarski turi okrog Rieserferner skupine. Spali smo na prostem, globoko v Defreggental, zato smo že zgodaj zjutraj na najvišji točki, Klammljochu. Po sestopu z bližnjega vrha ležimo na soncu ob poti v travi, ko mimo pridejo prvi pohodniki - dva starejša nemška para. Zelo so zgovorni. Povedo, da gredo vsako leto skozi Slovenijo na Hrvaško na morje, da so v pokoju in imajo veliko časa, ... Ne vem, kako da klepet naenkrat zaide na zelo intimno področje. "Kako pa je kaj s seksom v pokoju?" Nemci se smejijo, še zlasti eden od možakarjev zelo prizadevno nekaj razlaga, a njegova žena zamahne z roko, rekoč, da pes, ki veliko laja, malo grize. Pa Miran kot iz topa odgovori: "Aber desdo lickt er besser - pa zato bolje liže!" Bi jih morali videti, kako so vrisnili in se na hitro poslovili, mi pa smo se še dolgo od smeha valjali po travi.