Krk

5

Mesto Krk je eno najstarejših mest Hrvaške. Skozi staro zgodovinsko jedro se je vsekakor vredno sprehoditi in si ogledati vsaj nekatere zgodovinske spomenike.

Zgodovina

Menda arheološke najdbe izpričujejo prisotnost ljudi na ozemlju mesta Krka že v neolitiku. Kasneje naj bi na Kvarnerskih otokih Japode pregnali Liburni, ki so bili nesporni gospodarji ozemlja in morja. Stari Grki so Kvarnerske otoke imenovali Apsyrtides, s prihodom Rimljanov pa vstopijo tudi v pisno zgodovino. Tudi v mestu Krku je iz obdobja Rimskega imperija precej arheoloških najdb.Pustošenja, ki so sledila selitvam narodov in razpadu Rimskega imperija, je Krk dobro prestal. Kot romanizirano mesto je živel še daleč v srednji vek.

Na pomolu

Po krajši vladavini Bizanca je Krk izmenično v rokah Beneške republike in bolj ali manj samostojne, a zelo močne vladavine hrvaških plemičev Frankopanov. Iz časov do konca 18. st. je v mestu največ zanimivih zgodovinskih zgradb. Nato sledi kratka oblast Francozov, pa Avstro-Ogrske monarhije, takoj po 1. svetovni vojni za nekaj let spet Italijanov, nato pa Hrvatov, najprej seveda v okviru Kraljevine SHS oziroma Jugoslavije.

Zanimivosti

Tudi samo v ožjem mestu jih je preveč, da bi jih opisovali, zato jih samo na hitro naštejmo:Katedrala. V celotnem kompleksu je več spomenikov in starorimskih ostankov.

Lapidarij Volsonos. Na ogled so odkopani arheološki artefakti, v glavnem antični.

Mestno obzidje. Je še zelo dobro ohranjeno in deloma izvira celo še iz predantičnih časov.

Cerkvi (druga nad drugo) Sv. Kvirina in Sv. Margarete (romanika, 12. st.) stojita tik ob katedrali.

Benediktinski samostan in cerkvi Sv. Marije in Sv. Martina.

Frankopanski grad (iz 12. st.) - slika zgoraj.


Parkirišče: 45.027126, 14.573281