Najac

7

Stara, srednjeveška vas in nad njo eden najbolj mogočnih gradov srednjeveške Južne Francije. Ob obisku se velja dati podučiti o zgodovini, gotovo vam bodo povedali, da je v gradu bil tudi Rihard Levjesrčni.

Vas in kraljevi grad nad njo

Vas in grad se nahajata na strmem grebenu, okrog katerega se ovija reka Aveyron. Tako ima vas dejansko eno samo glavno ulico, ki moraš v celoti prehoditi, če hočeš priti do gradu, ki je pač glavna atrakcija.

Najac je odigral pomembno vlogo v srednjem veku, v času klasičnega viteštva. Romanska trdnjava je najbrž stala že konec 10. st., kasnejši mogočni grad pa je bil zgrajen v 12. in 13. st. Takrat so se za posesti in prevlado v južni Franciji borile številne plemiške družine, proti koncu 12. st. se je v gradu znašel tudi Rihard Levjesrčni. Zadnja dograditev gradu je bila opravljena leta 1253, ukazal jo je Alphonse de Poitiers, brat francoskega kralja Ludvika. Nastala je dovršena utrdba, ki je igrala pomembno vlogo v stoletni vojni in verskih vojnah. Šele po 17. st. grad ni bil več v rabi in je počasi propadel. Pred časom je bil toliko obnovljen, da sedaj lahko služi turističnemu obisku.

Ogled

Parkirišče je na severovzhodnem koncu vasi. Z njega se enostavno odpravimo po slemenu v vas, v kateri vidimo nekaj stare arhitekture. Ulica se počasi spušča na plitvo grebensko sedlo, s katerega se nato spet povzpnemo do gradu. Po ogledu gradu gremo lahko še malo naprej, jugozahodno je še zanimiva cerkev (Eglise Saint Jean). Prav dol do reke, kjer je menda zanimiv most, se pa verjetno ne bomo več spustili.

Parkirišče: 44.220903, 1.983949