Conques

7

Staro srednjeveško mesto na romarski poti v Santiago de Compostella. Mesto je izredno lepo ohranjeno, saj se je od leta 1800 naprej le malo spreminjalo. Največja znamenitost je romanska opatijska cerkev Sainte-Foy, zgrajena v 11. stoletju na mestu predhodnje bazilike.

Opis mesta

Ko se približuješ vasi (parkirati moraš malo izven nje), si zagotovo očaran nad njeno skladno, dovršeno podobo. V se je zgrajeno iz kamna, ozke tlakovane ulice čiste, nikjer ni kakih žic, pločevine ali česar koli, kar bi motilo izgled vasi iz, recimo, konca 18. stoletja. Prometa v vasi takorekoč ni, vsi, ki pridejo peš, v vas vstopijo kot v nekakšno veliko svetišče. O tem, da je na seznamu najlepših vasi Francije, ni nobenega dvoma.

Kraj je bil dolgo časa pomembna točka na poti romarjev v Santiago de Compostella. Velika opatijska cerkev je posvečena Sv. Foy, svetnici iz 4. stoletja. Cerkev se je do današnje oblike razvijala v treh fazah, od prvotnih romanskih zasnov iz 8. st. do nekako 15. st. Zaradi njene izjemnosti je na seznamu dediščine UNESCA.

Pred cerkvijo

Timpanon: kakšni prizori!

Ogled vasi

Parkiramo malo zahodno od vasi, ravno prav daleč, da nas po vožnji "duša dohiti". Po glavni cesti se nato sprehodimo naravnost v vas in povsem narano gremo najprej do vse obvladujoče opatije. Tako ali tako je vas majhna, a vsako ulico posebej je vredno prehoditi. Zato kar počasi!

Ogled cerkvenega kompleksa nam bo najbrž vzel kar precej časa. Že če hočemo razumeti "kako je svet urejen" na timpanonu nad vhodom v cerkev, spoznanje ne bo prišlo kar takoj. Potem je tu še celotna arhitehtura, notranjost, relikvije, sarkofagi na zadnji strani in preostali kaj-jaz-vem-kaj-še. Veren ali ne veren, te stvari pač pogledaš.

Opatija

Sarkofagi za cerkvijo

Ulica v Conquesu

In potem je tu še preostanek vasi. Zelo verjetno bomo šli v zgornji del mesta, kjer je večina zanimivih ulic in hiš in se nato po "Rue du Château vrnili na glavno cesto. Z vrha je tudi pogled na mesto najlepši.

Parkirišče: 44.598655, 2.394001