Ponte dei Salti, Lavertezzo

7

Lavertezzo bi bila zgolj tipična lepa vas v Ticinu, če ne bi bilo čudovito lepe reke Verzasce in na njej starega, dvogrbega mostu z imenom Ponte dei Salti. Prav reka s svojimi granitnimi skulpturami in čoveška umetnina se tukaj idealno dopolnjujejo.

Verzasca in most na njej

Ponte dei Salti izgleda zelo star, a je bil zgrajen "šele" v 17. st. A starost v tem primeru ni tako zelo pomembna. Gre za izredno umetnino. Most se opira na granitno skalo sredi reke, zato so ga naredili z dvema, približno enako velikima lokoma. Pot čezenj pa ni ravna. Ker je namenjen samo pešcem, tudi to ni pomembno, a nenavaden občutek je vseeno, ko reko prečkaš tako "v valovih". Ograja ob strani je prav nizka, z malo nepazljivosti bi se človek še zvrnil čeznjo in v vodo. A tako zahteva popolni estetski vtis. In ko se nameriš čez most, opaziš, da ta ne gre enostavno samo čez reko - torej po najkrajši poti. Malo preden doseže drugo stran reke, v blagem loku elegantno zavije proti desni, tako, kot bi človek naravno naredil, če ne bi bilo rečne ovire.

Posebno lepoto kraju daje tudi reka Verzasca. Ponavadi reke, ki tečejo po granitu, nimajo tako lepe zeleno-modre barve. Ne bom rekel, da je skoraj taka, kot pri Soči, to ni mogoče, a za granit je barva Verzasce čudovita. Skale ob reki pa so lepše, kot če bi bil kanjon izdolben v apnenec. So kot kiparske umetnine kakega Henryja Moora, zglajen granit vseh mogočih oblik in velikosti. Zato ljudje poleti pohajajo ob reki od mosta navzdol, se namakajo v kadicah, preskakujejo tolmune in se na vse načine zabavajo. Kadar je vode več, je Verzasca raj za kajakaše, čeprav utegnejo nekateri prehodi biti že tudi kar zahtevni. Midva sva nekoč naredila treking po celotni dolini navzgor. Tako šele spoznaš dolino in njeno reko!

Ogled kraja

Parkirajte kjerkoli ob cesti. Zaradi priljubljenosti kraja, to ne bo prav lahko. Pa pač parkiraje kje bolj stran in ob reki pridite do mostu. Na obeh straneh vode so sprehajalne poti. Kot rečeno, boste zagotovo šli tudi na skale ob reki, med mostom in vasjo. Za kopanje je Verzasca kar mrzla tudi poleti. A lepota "kopališča" po pretehtala in verjetno se boste tudi potunkali v kak tolmun. Potem, ko boste že precej pod vasjo, se splača sprehoditi še do cerkve in si ogledati tipično vaško arhitekturo Lavertezza. Vasi v Ticinu so skoraj v celoti zgrajene iz granitnih plošč.

Parkirišče: 46.259517, 8.837562