Annecy

8

Kjer Le Thiou priteče v jezero Annecy, so jo razdelili v več rokavov, med njimi pa je nastalo eno najlepših mest Visoke Savoje.

Palais de l'Isle

Opis in zgodovina

Mesto je bilo znano že v času Starega Rima, kasneje pa je bilo počitniška rezidenca grofov iz Ženeve. Ko je v 14. st. plemiška družina Savoy dobila velik del ozemlja onkraj Alp, torej v današnji Franciji, je Annecy postal glavno mesto te njihove province. Med gibanjem kalvinistične reformacije v Ženevi, je tamkajšnji škof moral pobegniti in se zateči v Annecy. Ta je zato dobil status glavnega mesta protireformacije v pokrajini. S priključitvijo Visoke Savoje k Franciji, je leta 1860 tudi Annecy postal francosko mesto.

Zaradi svoje prikupnosti in kanalov ima mesto številne nadimke, kot na primer: "Biser francoskih Alp" in "Benetke Alp". Danes je mesto usmerjeno v turizem, kulturo (znano je po svojem festivalu animiranega filma) in v industrijske dejavnosti z visoko dodano vrednostjo. Kandidatura za olimpijske igre leta 2018 jim ni uspela.Glavne turistične znamenitosti mesta so naslednje: Palais de l'Isle iz 12. st. je pravi simbol mesta. Stoji na otočku med dvema kanaloma in kakor kakšna kamnita ladja "pluje v smeri proti jezeru". Sprva je bila sedež ženevskih grofov, pa dvorna palača, nato dalj časa zapor. Že leta 1900 je bila proglašena za nacionalni zgodovinski spomenik, v njej pa je danes zgodovinski muzej.

Château d'Annecy (12.- 16. st.) je kot grad sprva tudi služil grofom iz Ženeve. Tudi ta je proglašen za pomnik zgodovine. Danes je lepo obnovljen in tudi v njem je muzej.

Vsekakor pa je kot znamenitost treba omeniti tudi mesto samo - njegove kanale, prikupne, bogate hiše in restavracije.

Ogled mesta

Midva sva parkirala pri gradu, nad seboj sva zagledala veliko, lepo cerkev in naravno se nama je zdelo, da se greva najprej gor k njej razgledat čez mesto. No, izkazalo se je, da je cerkev moderna. A ni nama bilo žal, saj se nama je njena arhitektura zdela izredno zanimiva in prijetna.

Po ogledu Basilique de la Visitation se napotimo dol v mesto. Pot nas vodi mimo gradu, ki je naslednja točka ogleda. Midva si za muzej nisva vzela časa, zunanjost in dvorišče pa sta prav zanimiva. Grad je primerno dvignjen nad svoje mesto, zato se je treba do starega dela Annecyja še malo spustiti. Tam se držimo desno, v smeri proti jezeru. Tik ob jezeru gre čez Le Thiou prometna cesta, zato se čez rečico napotimo že po enem mostu prej. Z njega je najlepši pogled na Palais d'Isle. V nadaljevanju bomo najbrž naredili samo še daljši ali krajši krog ob kanalih po starem delu mesta. Seveda velja iti na otok, pa čez številne mostičke, okrašene z rožami.Širša okolica Annecyja je tudi vredna obiska, a zato bomo rabili precej več časa. Midva sva si ga vzela in ni nama bilo žal. Enostavno sba najela bicikla in se odpeljala okrog jezera Annecy. Kaki dve uri porabiš za to, pa še in še rezerve je dobro imeti, da si spotoma lahko še kaj ogledaš.

Parkirišče: 45.897103, 6.125273