Murano

7

To mestece na skupini otočkov v lagunah je nekakšna verzija Benetk v malem. Tudi tu so kanali, lepe palače in cerkve. Še zlasti pa mesto slovi po umetelnih izdelkih iz stekla.

Razvoj mesta

Od časov starorimskega imperija do naglega vzpona Benetk je bil Murano še dokaj samostojno mesto, ki je živelo od ribolova in trgovine. Leta 1291 pa so bili vsi steklarji v Benetkah prisiljeni preseliti se na Murano - zaradi nevarnosti požarov. Z vzponom Beneške republike se je na Murano preselilo več plemičev, začele so se graditi palače in mesto je cvetelo.

Steklarji iz Murana so bili zelo cenjeni in bogati. Imeli so številne privilegije, niso pa smeli zapustiti Beneške republike (čeprav je nekaterim to uspelo). Izdelavo stekla so razvili do zelo visoke tehnologije, ki se danes uporablja v svetovno znanih podjetjih s patentno zaščito.

Ogled Murana

Vaporetto nas bo najbrž zložil v južnem delu mesta. Enostavno se ob osrednjem kanalu odpravimo proti severu, nato pa desno do steklarn, pa nazaj in čez Ponte Longo na otok San Donato. Ob kanalu gremo še do velike cerkve Sv. Marije in Sv. Donata, nato pa s čim manj ponavljanja ulic nazaj na izhodišče (oziroma na naslednjo postajo vaporetta).


Parkirišče: 45.446449, 12.425075