Ardèche, Pont d'Arc

9

Kanjon reke Ardèche s čudovitim naravnim mostom je eden najlepših predelov Evrope.

Ardèche

Po tej 125 km dolgi reki je imenovana celotna pokrajina v osrednji Franciji. Najlepši del reke je 30 km dolgi kanjon, ki je resnično prava mojstrovina narave. Tam je sicer večinoma mirna reka (pretok zelo niha) vrezala svojo pot do 300 m globoko. Apnenčaste stene so ponekod povsem navpične, pokrajina pa je izredno pestra tudi v drugih pogledih. Številne kraške jame, v nekaterih so našli bogate ostaline (predmete in jamske slike) ljudi, ki so tam živeli od zgornjega paleolitika naprej. Ker reka ni zahtevna, so zelo priljubljeni spusti s čolni, združeni s taborjenjem ob vodi. Seveda pa je treba pozorno spremljati vremenske napovedi, če nevihte v gorah ne obetajo kakšne hude vode. Največja znamenitost kanjona pa je Pont d'Arc, čudovit naravni most, ki se pne čez celotno reko. Celotna soteska je proglašena za narodni naravni park, zaščiteni pa so še drugi deli reke.

Pont d'Arc je nastal, ko se je Ardèche prebila skozi apnenčast greben, ki jo je bil poprej silil v velik meander. Naravni most je 59 m širok in 34 m visok. V lepih dneh boste videli pod njim pluti številne kajake in kanuje. Blizu mosta je še ena turistična znamenitost: jama Chauvet-Pont-d'Arc, v kateri so našli odlično ohranjene kar 30.000 let stare jamske slike. Odkrita je bila šele decembra, leta 1994. Jama je zaprta za obisk, za turiste je dostopna kopija.

Ogled kanjona in naravnega mosta

Midva se v kanjonu žal nisva zadrževala. Iz mesteca Saint-Martin-d'Ardèche pelje po severni strani kanjona čudovita panoramska cesta. Jutranja vožnja po njej je bila zelo lepo doživetje, nenehno sva se ustavljala na razglednih točkah, ki so ena lepša od druge. Pravo spoznavanje kanjona pa bi bilo seveda samo s čolnom.

Naravni most pa si je enostavno ogledati od blizu. Že ko se mu z juga približuješ z avtom, je nanj lep pogled (Bellvedere de Pont d'Arc), pri naslednjem kempu pa nato parkiramo in se sprehodimo tistih nekaj minut dol do reke.

Parkirišče: 44.384302, 4.418428