Sv. Primož nad Kamnikom

3

Cerkveni kompleks sodi med najznamenitejše zaključene spomeniške celote v Sloveniji. Sestavljajo ga cerkvi Sv. Primoža in Felicijana, cerkev Sv. Petra, prosto stoječ zvonik, renesančna osmerokotna Marijina kapela, mežnarija in gospodarsko poslopje.

Opis

Na kraju današnjega kompleksa je enoladijska romanska serkev Sv. Radegunde stala že v 11. st., v 14. st. pa so izpričana romanja na ta kraj. Že takrat so izgleda tam hranili svetinje svetnikov Primoža in Felicijana. Kasneje so jih pred uničevanji Turkov umaknili v utrjeno mesto Kamnik, v 17. st. pa so jih del vrnili. V stoletjih, ki so minevala, so tudi dograjevali cerkveni kompleks.

V največji cerkvi so najbolj dragocene poznogotske freske iz obdobja okrog leta 1504, trije zlati oltarji iz 17. st. in še nekaj poslikav.

Tretja cerkev stoji kakih 100 m nad dvojno cerkvijo. To je Sv. Peter iz 15. st. Tudi ta ima dragocen poslikan lesen strop.

Dostop

Sv. Primož nad Kamnikom je priljubljena izletniška točka. Dostop je iz Stahovice mimo zaselka Praprotno po označeni planinski poti (1 ura, 30 min). Mimo sv. Primoža se označena pot nadaljuje na Veliko Planino (še 1 ura, 30 min).

Parkirišče: 46.268189, 14.607616