Rovinj

7

Rovinj je eno najlepših mest Istre. Pogleda s severa na stare hiše, ki rastejo naravnost iz morja, ali z juga, od koder vidimo celoten nekdanji otok z visoko cerkvijo Sv. Eufemije na vrhu, sta najlepša.

Znamenitosti v okolici Rovinja bomo na kratko omenili na drugih straneh S kolesom lahko naredimo več zelo lepih krožnih tur, na katerih obiščemo: Monkodonjo (predantično mesto), obalo južno od Rovinja in Palud (sladkovodno jezerce, naravni rezervat), Limski kanal in še kaj drugega (na primer otoke pred mestom). A vsi ti izleti so samostojne zgodbe.

Zgodovina

Rovinj je bil pomembno naselje že v času Histrov, razcvet pa je doživel v času rimskega imperija. Vse do leta 1763 je bilo mesto na otoku čisto blizu obale. V tem letu so preliv zasuli in Rovinj je postal polotok, kakršnega poznamo danes. Po razpadu rimskega imperija je bilo mesto v oblasti Bizanca, pa nato Langobardov, pa Frankov in naposled oglejskega patriarhata. Od leta 1283 naprej pa je bilo eno najpomembnejših mest Beneške republike. V tem obdobju je bilo močno utrjeno. Tik pred 1. svetovno vojno je 98% prebivalcev bilo italijansko govorečih, po 2. svetovni vojni se je veliko Italijanov izselilo in danes je 2/3 prebivalcev Hrvatov. Moderni Rovinj je predvsem turistično mesto.

Ogled mesta

Če parkiramo severno od starega mesta, potem imamo čez trg ob obali le nekaj korakov do slikovite tržnice in z obale do pogleda na slikovite hiše severnega dela mesta. Nato se odpravimo proti jugu do marine, od tam pa pod znamenitim Balbijevim slavolokom in po starih ulicah po mestu navzgor. Najbolje, da se pri vzponu in sestopu držimo drugih ulic, na primer, da gremo gor po južnem obrobju, dol pa po notranjosti (ali obratno). Tako pridemo do znamenite cerkve Sv. Eufemije na vrhu mestnega griča. Že od leta 800 našega štetja namreč v Rovinju živi legenda, ki pravi, da je takrat po morju v Rovinj čudežno priplaval marmornat sarkofag s posmrtnimi ostanki te svetnice. Proti koncu 17. st. so po zgledu zvonika na trgu Sv. Marka v Benetkah tudi v Rovinju zgradili visok zvonik, leta 1758 pa so mu na vrh postavili še velik kip svetnice. Po povratku razmislimo še o tem, da bi mesto obkrožili tudi po ulicah tik nad morjem.

Parkirišče: 45.085031, 13.635660