Susa

6

Zgodovinsko mesto v istoimenski dolini, kjer glavna dolina zavije proti jugozahodu (v Francijo gre nato cesta bodisi skozi predor, ali pa čez prelaz Montgenèvre), proti severozahodu pa gre cesta čez prelaz Mont-Cenis.

Porta Savoia

Susa - pomembno vozlišče prometnih poti

Mesto na strateško pomembnem kraju so ustanovili Galci, nato pa je prišlo pod oblast Rimskega imperija. Takrat je doživelo nagel razcvet saj je bilo glavno mesto province Alpes Cottiae. Mestni forum je stal tam, kjer je danes Piazza Savoia. V srednjem veku razvoj mesta ni bil več tako nagel, strateška pomembnost pa je ostala.

Kdor danes pride v Suso iz Padske nižine, torej iz Torina, ima v glavnem dve možnosti. Glavna cesta gre naprej po dolini proti jugozahodu, nato pa skozi cestni predor in naprej v Grenoble. Tudi dolina, ki gre iz Suse proti severovzhodu in nato čez prelaz Mont-Cenis, se na francoski strani spusti v dolino, ki naposled pripelje v Grenoble. Druga možnost pa je naprej proti jugozahodu, nato pa namesto skozi predor še naprej čez prelaz Montgenèvre v Briançon in proti Provansi.

Ogled Suse in njenih znamenitosti

Santa Maria delle Grazie

Ostanki rimskega akvadukta

Parkiramo kjerkoli na zahodnem obrobju mesta. če parkiramo na spodaj navedenih koordinatah, se je najbolje odpraviti proti jugu in si ogledati najprej rimski amfiteater. Ne pričakujte kakšne impozantne zgradbe, a tudi ta objekt je zadostoval za takratno število prebivalcev. Od amfiteatra gremo proti severozahodi (Via Asietta) do simpatične cerkvice Santa Maria delle Grazie, od nje pa naprej proti severu do ostankov rimskega akvadukta in bližnjega keltskega oltarja. Nadaljevanje nas vodi skozi Augustov slavolok, ki stoji na cesti proti nekdanjemu forumu. Hodimo ves čas nekoliko nad sedanjim mestom. Desno pod nami so srednjeveški cerkveni kompleksi, ki si jih bomo ogledali na povratku: Santa Maria Maggiore, San Giusto in benediktinski samostanski kompleks. Tako pridemo na Piazza Savoia, nekdanji rimski forum. Tam zagledamo nenavadna mestna vrata - Porta Savoia, simbol mesta Suse. Nato se z večjim ali manjšim cik-cakanjem vrnemo proti jugu na parkirišče.


Parkirišče: 45.134935, 7.043978