Brisighella

7

Zelo lepo mestece na cestni povezavi med Ravenno in Firencami. Nad mestom so tri značilne skalnate vzpetine s trdnjavo, svetiščem in stolpom z uro. Staro mestno jedro je zelo slikovito, njegova največja znamenitost pa je Via degli Asini (Oslova pot), ki poteka po prvih nadstropjih cele vrste mestnih hiš z arkadami.

Brisighella je eden tistih krajev, ki sva jih doživela v čudovitem jutru. Prespala sva v avtu, na odročnem kraju nad mestom. Mrzlo februarsko jutro naju je kmalu pognalo v gibanje in odpeljala sva se proti mestu. Vse se je kopalo v jutranjem zlatu. Nad mestom pa cerkev, pa grad, pa spet slikovit stolp - kamor si pogledal, povsod je bil kak lep prizor. Potem sva se po kamnitih stopnicah in poteh spustila prav v stari del mesta. Sem in tja se je pokazal kak domačin, šele pred najinimi očmi je mestece počasi oživelo. Tistih nekaj lepih zgradb in ulic sva hitro pregledala, nazadnje pa sva se sprehodila še po znameniti Oslovi poti. Nato je bil pa že čas za kapučin z rogljičkom...

Februarsko jutro nad Brisighello

Zgodovina in opis mesta

Najstarejše sakralne zgradbe so celo iz 6. st., a razvoj mesteca je postal hitrejši v srednjem veku, ko je cestna povezava med Ravenno in Firenzami postala pomembna. Kmalu so jo zavarovali z gradom na eni od vzpetin. Leta 1508 so mu dogradili stolp, ki je danes najvišji. Poleg gradu Brisighella (La Rocca Manfrediana) je nad mestom še več stolpov in utrdb.

Staro mestno jedro je pritisnjeno ob strmino pod gradovi in obrnjeno proti jugu. Njegovo srce je trg Marconi, sicer pa ga tvorijo lepe hiše ob zgolj dveh vzporednih ulicah. Nad trgom Marconi je znamenita Via del Borgo, znana tudi kot Via degli Asini. Tam se hiše držijo tesno druga druge, kar je v preteklosti predstavljalo učinkovito obrambo južne strani vasi, saj so bile zgrajene na skalni podlagi. Pot pa začuda danes poteka dvignjena, nekako v višini 1. nadstropja in pod celo vrsto slikovitih arkad. Šele kasneje so namreč pod potjo izdolbli v skale prostore za hleve, skladišča in sedanje trgovinice. Pot oslov pa se imenuje zato, ker so te živali uporabljali za transport materiala iz bližnjih nahajališč gipsa.

Brisighella je na seznamu najlepših mest Italije.Ogled

Parkiramo lahko kjerkoli, a prav zanimivo je pustiti avto zgoraj pri stolpih in se spustiti v mesto peš. Nato se sprehodimo po starem delu mesta, nazadnje nad trgom Marconi še pod arkadami Oslove poti. Vsi nadaljnji ogledi pa so stvar časa in predmeta zanimanja (cerkve, gradovi in muzeji).


Parkirišče: 44.224597, 11.773792