Sv. Lovrenc nad Bašljem

3

Cerkvica Sv. Lovrenca je priljubljen izletniški cilj. Malo pod njo so odprli še planinsko kočo, tako da se tisti, ki gredo po Gamsovi poti ali celo kam višje proti Storžiču, lahko okrepčajo za "zahtevne podvige".

Opis

Cerkvica stoji na višini 892 m, na veliki jasi, malo pod vrhom hriba z istim imenom. Prvič je bila omenjena že leta 1157, posvečena pa je Sv. Lovrencu. V turških napadih je bila požgana, kasneje nato spet obnovljena in v letih 1682-88 ponovno prenovljena. Zadnja prenova, ki je cerkvici dala današnji izgled, pa je bila izvedena leta 1994. Tako danes vidimo cerkvico z romaneskno zasnovo in z gotskim obokanim prezbiterijem.

Arheološke raziskave

Celotno območje hriba Sv. Lovrenca je tudi arheološka lokaliteta. Ena od hipotez celo trdi, da je bilo naselje na hribu skupaj s sosednjim Gradiščem nad Bašljem v antiki del enotnega obrambnega sistema. Vsekakor je na hribu izpričana trajna poselitev od predzgodovine naprej. V železni dobi, v obdobju halštata je bilo naselje kar veliko, poselitev pa se je nato nadaljevala preko antike v zgodnji srednji vek. Če gremo od cerkvice proti vrhu hriba, bomo naleteli na ostanke suhozida, ki je obdajal naselje.

Dostop

Iz Bašlja in drugih vasi v okolici proti Sv. Lovrencu vodi več poti. Ena od njih je "Gamsova pot", opremljena s turističnimi razlagalnimi tablami. Sicer pa se k cerkvici najhitreje povzpnemo s parkirišča nad vasjo Laško (tja pripeljemo skozi Bašelj in Gamsov Raj), približno 715 m. Hoje je nekako 20 minut.

Kot že rečeno, ogled Sv. Lovrenca lahko kombiniramo tudi z obiskom Gradišča nad Bašljem, ki je tudi vključeno v "Gamsovo pot".

Parkirišče: 46.325637, 14.397025