Malcesine

7

Slikovit turistični center na vzhodni obali Gardskega jezera. Nad lepim mestom je slikovit grad, gondolska žičnica te lahko popelje visoko na greben Monte Balda.

V tem delu Gardskega jezera pobočja Monte Balda že kar strmo padajo proti jezeru. A mestece Malcesine se je razvilo na majhnem polotoku, v konici katerega na skali gospoduje slikovit Scaligerijev grad. Malcesine je administrativno središče okrožja in je turistično zelo razvito.

Prvi zapisi o poselitvi kraja izvirajo še iz časa Etruščanov (500 p.n.š.). Po zmagi Tiberija nad Retijci je območje leta 15 p.n.š. prišlo pod oblast Rima. V turbulentnih časih razpada rimskega imperija so ozemlje preplavljale horde germanskih plemen, nazadnje so v severni Italiji za dalj časa svoje kraljestvo ustanovili Langobardi. Ti so na skali, kjer stoji danes Scaligerijev grad, prvi zgradili utrdbo. Mesto je bilo pod upravo Verone, Viscontijev iz Milana, nato pa Beneške republike.

Ogled mesta

Glavna znamenitost Malcesineja je grad iz 13. st., ki ga je plemiška družina La Scala zgradila na temeljih že prej obstoječe utrdbe. Ob koncu 19. st. je postal vojaški objekt in za kratek čas celo jetnišnica. Danes grad spomenik nacionalnega pomena, v njem je muzej zgodovine jezera Garda in Monte Balda, ena soba pa je posvečena tudi obisku Goetheja v tem kraju.

Druga znamenita zgradba v kraju je romaneskna Palazzo dei Capitani, ob obali jezera. Danes gosti razne razstave in dogodke, v njej pa je tudi javna knjižnice.

Sicer pa je v kraju več prijetnih ulic, trgov in turističnih objektov.

Malo nad mestom je spodnja postaja žičnice na Monte Baldo. Pripelje vas prav na razgledni greben (sicer še kar daleč od glavnega vrha Monte Balda), od koder je na obe strani mogoče narediti več lepih planinskih tur.

Parkirišče: 45.762998, 10.810895