Perugia

7

Glavno mesto Umbrije ima zelo burno in bogato zgodovino. Ogled zelo lepega mesta lahko poglabljamo v neštete podrobnosti.

Palazzo dei Priori, Fontana Maggiore in vhod v katedralo Sv. Lorenza

Zgodovina

Perugia je bila sprva umbrijsko mesto, nato eno najpomembnejših etruščanskih mest. Že o tistih časih je dovolj zgodovinskih podatkov, še več jih je iz obdobja rimskega imperija in njegovega propada. V zgodnjem srednjem veku in kasneje v času razdrobljenosti Italije na močne mestne državice je bilo mesto nenehno v spopadih s sosedi. Vseeno pa je prosperiralo in dalo tudi številne ugledne državnike, papeže in umetnike. Perugia je tudi sedež starih, uglednih univerz, v sedanjem času pa čokoladne industrije (Baci bonboni).

Znameniti srednjeveški akvadukt

Stara arhitektura ->

Papež Julij III ->>

Ogled Perugie

Kot rečeno, je v Perugii veliko znamenizosti, a glavne so vseeno skoncentrirane v starem, zgodovinskem delu mesta. Osrednji trg je Piazza IV Novembre, okrog njega stojijo znamenite zgradbe, kot so: Palazzo dei Priori, katedrala Sv. Lorenza s kipom papeža Julija III. in še nekaj drugih zgradb. Sredi trga je čudovita srednjeveška Fontana Maggiore (1277-78) s skulpturami bratov Pisano, ki ilustrirajo zodiak.

Etruščanski obok in srednjeveški akvadukt sta tudi blizu (severno oziroma severozahodno), številne druge cerkve in sekularne zgradbe pa v širši okolici.


Parkirišče: 43.111662, 12.384281