Esztergom

7

Staro versko središče Madžarske, kjer so v začetku 19. st. na mestu porušene nekdanje cerkve zgradili največjo baziliko na Madžarskem.

Esztergom in njegova bazilika

Esztergom je eno najbolj zgodovinskih in svetih mest Madžarske. Več kot 1000 let je bil središče madžarskega katolicizma, od 10. do 13. st. pa tudi prestolnica države. Na grajskem griču je bila utrdba že v času rimskega imperija. Princ Geza je mesto izbral za svoj sedež in njegov sin Štefan je bil leta 1000 tu kronan kot prvi madžarski kralj. Mesto je del politične pomembnosti izgubilo po invaziji Mongolov leta 1241, ko se je kralj Béla IV prestolnico preselil v Budo. Kot versko središče pa je ostal pomemben še vse do leta 1543, ko je škof od tam moral pobegniti pred Turki. Versko središče se je obnovilo šele v začetku 19. st. (gradnja sedanje bazilike).

Bazilika stoji na grajskem hribu in je resnično ogromna, tako da jo od vsepovsod vidiš že od daleč. Osrednja kupola je visoka kar 72 m, dolžina glavne ladje pa je 118 m. Cerkev je bila posvečena leta 1856 s petjem maše, ki jo je skomponiral Franz Liszt. Notranjost sicer ni posebno bogata, nekaj opreme pa je zelo vredne ogleda: kapela na južni strani, Tizianova slika nad oltarjem (največje platno), zakladnica, kripta z grobovi pomembnežev, vredno se je tudi povzpeti v kupolo

Notranjost bazilike

Donava z mosta

Ogled Esztergoma

Ob baziliki je dovolj parkirnih mest, zato si boste najbrž najprej ogledali cerkev. Tik južno ob njeg je stari grad oziroma nekdanja kraljeva palača (do selitve v Budo, nato je bila sedež škofov), v kateri je sedaj muzej. Seveda od blišča stare palače ni kaj dosti ostalo, saj so jo porušili Turki, oziroma je bila v obrambne namene zasuta z zemljo in odkopana šele v 30-ih letih prejšnjega stoletja.

Stari grad

Mala Donava

Pod grajskim gričem v Donavo priteče stranski rokav, takoimenovana Mala Donava. Tam je kar slikovito staro mesto z nekaj cerkvami in muzeji s pretežno religiozno tematiko (zanimive dragocenosti hrani zlasti Muzej krščanstva). Čez manjši most nato pridemo na otok ob Donavi, še naprej pa je novi Mária Valéria most, ki čez Donavo povezuje Slovaško in Madžarsko. Stari most je bil porušen med drugo svetovno vojno.

Novejši del mesta, oziroma srednjeveško središče Esztergoma pa je še južneje - okrog trgov Rákóczi tér in Széchenyi tér. Tam je več lepih palač in slikovitih ulic.


Parkirišče: 47.800725, 18.739164