Telč

8

Eno najlepših manjših mest Evrope, ni naključje, da je Telč na seznamu dediščine UNESCA! Tako lepega renesančnega trga res ne najdeš daleč naokrog.

Telč, na meji med Češko in Moravsko, se ponaša z enim najlepših trgov v osrednji Evropi. Najbolje, da večino časa, namenjenega ogledu mesta, preživite enostavno na njem, ob ogledovanju pisanih renesančnih in baročnih hiš, ki trg obdajajo. Če k temu dodate še ogled gradu in nemara sprehod ob ribnikih, ki Telč z vseh strani obdajajo, bo mera vtisov polna.

Nekaj osnovnih podatkov in ogled mesta

Telč je bil na kraju starejše naselbine ustanovljen v 13. st., kot vodna trdnjava na stičišču pomembnih trgovskih poti. Grad v gotskem stilu je bil zgrajen že v 14. st., nato v 15. st. dodatno utrjen, v 16. in 17. st. pa ponovno prenovljen in bogato okrašen v renesančnem slogu. Hkrati s gradom se je v teh stoletjih razvijalo tudi mesto, vsaj stari del, tisti najlepši, ki je obdan s potokom in ribniki.

Z obeh bližnjih parkirišč izven strogega mestnega središča je do glavnega trga le kratek sprehod. Izgleda pa, da so v zadnjem času sprostili tudi režim parkiranja v mestu, tako da se vam utegne zgoditi, da bo lepi osrednji trg poln avtomobilov. Če pridemo od severozahoda, se nam še pred vstopom v mesto odpre nekaj lepih pogledov na mesto z ribniki v ospredju. Grad je takoj na desni, skozi severna mestna vrata pa pridemo v kratko ulico, ki nas pripelje naravnost na glavni trg.

Parkirišče: Jugovzhodno: 49.182708, 15.456526, severozahodno: 49.187305, 15.448512.