Spoleto

7

Eno najlepših mest Umbrije vas sprejme v vsem svojem srednjeveškem sijaju. Duomo, La Rocca in Ponte del Torri so samo tri znamenitosti, ki najbolj padejo v oči.

Ponte del Torri

Zgodovinski okvir

Katedrala Santa Maria Assunta

Spoleto je bil najvplivnejši v srednjem veku, pravzaprav že v zgodnjem srednjem veku. Čeprav je bil že v 5. st. p.n.š. pomembno mesto Umbrov, je takratna zgodovina seveda zavita v molk nepismenosti. Rimljani so seveda znali ceniti strateški položaj mesta in sledil je nagel razcvet. V Spoletu je vse polno ostalin iz antike, na primer ostanki gledališča, amfiteatra, več vil z mozaiki, svetišč in obrambnih naprav. Mimo Spoleta je šla pomembna cesta Via Flaminia. Meščani so zavrnili celo Hanibala, kateremu na odprtem bojišču ni bila kos nobena vojska. Tudi ob razpadu imperija je utrdba igrala pomembno vlogo v vojnah proti barbarom.

Z vladavino Langobardov je Spoleto postal še pomembnejši, saj je bil središče vplivnega vojvodstva. Nemara še pomembnejši je bil v dobi Karolingov in Svetega rimskega cesarstva. Šele ko je prešlo pod okrilje papeške države, je pomen mesta začel upadati.

Ogled Spoleta

Čeprav nama je Spoleto ostal v spominu kot eden viškov ogleda Umbrije, sva žal videla le nekaj njegovih znamenitosti. Prišla sva namreč v središče mesta, pred katedralo, katere ogled pa je bil mogoč šele kasneje. Tako sva odšla okrog trdnjave (Rocca Albornoziana , iz 14. st.), gor k njej pa sploh ne, pa naprej proti jugovzhodu na znameniti most. Ponte delle Torri je veličasten akvadukt, ki premošča celotno dolino, na drugi strani pa ga varuje mogočen obrambni stolp. Mnenja znanstvenikov se še vedno razhajajo pri vprašanju, ali ni izvorno tam stal že rimski akvadukt. Nato sva se vrnila h katedrali in si jo v miru ogledala. Lepa arhitektura (gradnja je trajala od 1175 do 1227), zanimive plastike, pa tudi velika freska z Jezusovim spočetjem. Marija je prav posrečeno prikazana kot tarča, ki jo v trebuh zadane božji žarek!

Potem sva po kratkem pohajanju po ulicah kar odšla iz mesta. Vsekakor bi bilo vredno pogledati še katero od starih cerkva, na primer San Pietro iz začetka 5. st. ali starokrščansko baziliko San Salvatore, ki je bila v 4. in 5. st. zgrajena okrog rimskega templja in so jo v 8. st. prenovili Langobardi. Iz rimskega obdobja je v južnem delu mesta menda zanimivo gledališče, v severnem delu pa Ponte Sanguinario (Krvavi most), na katerem je v času preganjanja umrl marsikateri kristjan.

Na poti čez Ponte del Torri

^ Katedrala Santa Maria Assunta -->