Montepulciano

6

Tipično toskansko mesto, ki je zacvetelo v renesansi, je danes priznano središče kulinarike in vinarstva.

Parkirala sva pod mestom na vzhodni strani in po ozkih ulicah je bilo treba samo nekaj minut gor, proti glavnemu trgu in katedrali. Veselo, umito jutro naju je kot na krilih neslo gor. Jasmino komaj dohajam. Ko pa stopim okrog vogala na glavni trg, jo zaslišim, kako se na ves glas krohota. In se tudi ima za kaj. Po celotnem lepem renesančnem trgu so razstavljeni veliki kipi kitajjca Huja. Takrat še nisva vedela, da je svetovno znan. Zdaj veva zakaj. Prej se mi še ni zgodilo, da bi ob gledanju kipa planil v tako nebrzdan smeh. Montepulciano je na mah postal eno najimenitnejših razstavnih mest.

Kipar Hu na Piazza Grande

Opis mesta

Mesto ni znano samo po svojih zgradbah, umetninah in zgodovini. Slovi tudi kot prvovrstno vinarsko in kulinarično središče Toskane. Zgodovina mesta je podobna, kot pri vseh drugih toskanskih mestih - nenehni boji in spori s sosednjimi mesti, pa kljub vojnam skozi stoletja viden razcvet. Danes se osrednji del mesta razteza na 1,5 km dolgem grebenu, takorekoč vzdolž ene same glavne ceste. Na griču na jugozahodnem koncu grebena je stedi zelenja trdnjava Montepulciano, pod njo je nato kmalu glavni trg (Piazza Grande), okrog katerega so nekatere najbolj znamenite zgradbe: Palazzo Communale, Palazzo Tarugi in katedrala. Druge cerkve, palače in lepe mestne hiše so vzdolž glavne ulice.

Zahodno od trdnjave, pod mestom pa je še znano svetišče Madonna di San Biagio. Cerkev iz 16. st. ima tloris v obliki grškega križa in slovi po arhitektonski lepoti - skladnih proporcih, kupoli itd.

Znameniti vodnjak A. da Sangalla iz 15. st. Leva držita grb Medičejcev, zraven stojita dva jastreba.

Detajl

Ogled

Da pregledamo samo mesto, bomo rabili dobri dve uri, toliko, da gremo po celotni dolžini in nazaj. Seveda se lahko kje zadržimo tudi dlje. Do San Biagia pa se je kasneje najbolje peljati z avtom, razen, če bi parkirali pri njem.

San Biagio stoji pod mestom


Parkirišče: 43.091479, 11.782387