Monte Castello

7

Svetišče, ki stoji na najlepšem možnem kraju. Na prepadnem grebenu, 700 m nad jezerom Garda, s fantastičnim razgledom. Kdor je pri volji, lahko naredi lepo krožno pohodno turo.

Opis

Ko gremo ob zahodni obali jezera Garda proti severu, ta postaja vedno bolj prepadna. Že v srednjem delu iz jezera raste zanimiva grebenska gora. S celinske strani je nanjo vsega dobrih 200 višinskih metrov. Proti jezeru pa prepada z domala navpično, 700 m visoko steno. In da bo prizor popoln, malo pod vrhom, na prepadnem grebenu, obrnjenem proti jugu, stoji cerkev. Pogled nanjo je eden najbolj znamenitih prizorov v pokrajini okrog Garde.

Svetišče stoji na gori že nekako od leta 800 n. š., sedanja lepa arhitektura in notranja oprema pa sta v glavnem iz časov po 16. st. Cerkev je ena najbolj priljubljenih božjih poti, pa tudi turističnih točk. S parkirišča je do cerkve 20 min hoje.

Krožna tura na Monte Castello

Celotna krožna tura čez Monte Castello je res kratka in srednje zahtevna (nekoliko strm sestop). Vzela vam bo vsega kakšno uro in pol. Parkiramo ob panoramski cesti zahodno pod hribom. K cerkvi gremo bodisi po cesti (zaprti za javni promet) ali po udobnih bližnjicah (20 min). Od svetišča se udobna, vedno bolj razgledna pot nadaljuje naprej gor po grebenu. Tako udobno pot so zgradili šele med 1. svetovno vojno, saj so v okolici utrjevali rezervno obrambno linijo. Ob poti še danes vidimo številne kaverne. Potem, ko smo mimo vrha Monte Castella, se markirana pot spusti po gozdnatem pobočju. Tam je potrebno nekaj več previdnosti, saj pot ni več tako dobro nadelana. Tudi spusti se nekako 50 m več, kot bi bilo potrebno.

Parkirišče: 45.743248, 10.731791