La Couvertoirade

7

Tu se je pa, kljub temu, da turisti prihajajo v vas, čas ustavil. Obdana z nedotaknjenim obzidjem, dodatno zavarovana s stolpi, vas na prvi pogled izgleda kot nekoč, v srednjem veku. Tudi cerkev, naslonjena na steno, pokopališče in dvorec nad vasjo pa mlin na veter, nas nehote prestavijo daleč v preteklost.

Opis vasi in zgodovina

Vitezi Templjarji so dobili ugled, moč in imetje v križarskih vojnah. V 12. st. so od škofa v Millau-u dobili posesti na planoti Causes, kjer danes več utrjenih vasi spominja na njihov čas. La Couvertoirade je bila dograjena in utrjena sredi 15. st. in je še danes skoraj v celoti ohranjena. Mogočni zidovi okrog celotne vasi, pet obrambnih stolpov, mestna vrata, 600 let stare hiše, cerkev in grad, vse je še tukaj. Grad je malo porušen, vse ostalo pa je lepo vzdrževano. Pod cerkvijo in gradom, ki stojita na skalnati vzpetini so se zbrale vaške hiše, v njih ljudje še živijo, več pa jih je preurejenih v ateljeje in vse drugo, kar privlači turiste. Nad vasjo, izven obzidja stoji edini mlin na veter v pokrajini Aveyron. Vaška krušna peč spet deluje in kruh iz nje je spečen na starodaven način.

Po uničenju reda Templjarjev in usmrtitvi Velikega mojstra Jacques de Molaya leta 1314, je njihovo imetje dobil Malteški viteški red. Od 15. st. do 17. st. je Couvertoirade ekonomsko zelo uspevala in iz tega obdobja je večina hiš, ki jih vidimo danes.

Couvertoirade je na uradnem seznamu najlepših vasi Francije.

Ogled vasi

Parkirati moramo seveda izven vasi, nekaj sto metrov jugozahodno. V vas bomo vstopili skozi severna vrata. Nato je ogled vasi enostaven, saj ima v bistvu samo tri pomembnejše ulice. Če gremo v smeri urinega kazalca, bomo kmalu prišli do cerkve, ki hrani lepe sakralne umetnine, starega pokopališča z zanimivimi križi ob njej in gradu. Če gremo še naprej, smo že kmalu pri južnih vratih. Vračamo se po zahodni ulici, nato pa gremo lahko še po srednji ulici nazaj, pa skozi južna vrata ven in po zunanji strani obzidja nazaj na parkirišče. Seveda ni prepovedano iti še kam v okolico, na primer do mlina na veter.

Parkirišče: 43.911762, 3.314638