Bastei

8

Območje Bastei je najbolj znani del naravnega parka Saksonske Švice, čudovitega območja divjih stolpov iz peščenjaka. Območje omogoča številne pohodne in seveda tudi plezalne ture, na tej strani pa je opisana samo krajša pohodna tura po območju Bastei.

Bastei je skalna formacija, ki je postala turistična znamenitost že daljnjega leta 1798. Z razgledišč so fantastični pogledi v globine, na reko Labo (Elbe) in na okoliške skalne stolpe. Pot je lahka, na nekaj bolj izpostavljenih mestih pa je dobro zavarovana.

Opis območja

Skalnati stolpi se nadaljujejo z gozdnatega, planotastega sveta, tik nad Labo pa se z njih pogledi odprejo, saj prepadajo do reke slabih 200 m. Ime Bastei označuje trdnjavo in res je poleg že same trdnjavske oblike stolpov nekoč med njimi tudi stal grad, imenoval se je Neurathen. Ker bi bil svet težko prehoden, so že v začetku 19. st. nekatere stolpe povezali z lesenim mostom, ki ga je kasneje nadomestil zidan most iz peščenjaka. Druge razgledne točke oziroma prehode pa pot doseže s pomočjo vklesanih stopnic oziroma dobro zavarovana z jeklenicami.

Krožna pohodna tura

S parkirišča se po cesti proti jugovzhodu približamo vhodu v park. Že kmalu za njim je v desno odcep na enega najlepših razgledišč, Basteiaussicht. S tega se moramo malo vrniti, nato pa nas nadaljevanje turistične poti vodi v desno. Že kmalu pridemo na značilni most, ki povezuje stolpe. Če malo pretehtamo, moramo priznati, da ta, tolikokrat fotografirana "znamenitost", močno kazi naravo. Je pa z mosta lep razgled na okolico, zlasti na skupino skalnih stolpov na severu (Ferdinandstein).

Prvo razgledišče, pogled na Labo

Most med stolpi Bastei

Ko smo čez most, se pot še malo nadaljuje po prehodih med stolpi, nato pa se spusti na kraj, kjer je nekoč stal grad

Neurathen. Od njega ni ostalo skoraj nič, le nekaj lesenega ogrodja, v skalo vsekanih prostorov in cisterna, za turiste so na neki ploščadi postavili katapult iz časov, ko je grad še živel. Skozi območje se pot malo spusti, nato pa se, če se za to odločimo, lahko spustimo po eni od dveh poti v dolino. Tudi ob poti je še nekaj skalnih stolpov, v dolini pa jezerce Amselsee, po katerem se prevažajo čolni s turisti. Od jezera se pot spet vzpne proti severu na planoto, čez katero se proti zahodu vrnemo na parkirišče. Večina turistov pa se s stolpov Bastei ne spusti v dolino, ampak se enostavno vrnejo k vhodu v območje.

Pogled na sosednjo skupino skalnih stolpov

Na poti v dolino

Parkirišče: 50.966507, 14.065865