Kamnik

Kamnik je prijetno, staro mesto, vsekakor vredno sprehoda. V srednjem veku je bilo precej pomembnejše, kot je danes, ko staro mestno jedro oživljajo zaradi turizma.

Južni del Kamnika od dvorca Zaprice

Starodavno mesto že leži v naročju svoje gorske skupine - na jugu Kamniških in Savinjskih Alp, na kraju, kjer se Kamniška Bistrica izvije iz gorstva. Danes je poleg ostalega tudi center vrhunskega gorništva, a na tem mestu orišimo le nekaj splošnih značilnosti.

Kraj je v pisnih virih omenjen že leta 1061, kot mesto pa leta 1229. Srednjeveške podobe, ko so mu vladali bavarski grofje Andeški in je bil nekaj časa celo središče Kranjske, danes ne vidimo več. Poleg ducata cerkva in samostanov na širšem območju, je v starem mestnem jedru ogleda vrednih več meščanskih hiš, najlepši pa je pogled na Mali grad, ki mesto nekako deli na severni in južni del. Onkraj Kamniške Bistrice so na visokem, strmem griču ostanki Starega gradu, nekoliko zahodneje pa stoji še novejši dvorec Zaprice, v katerem je danes muzej.

Severni del mesta z Malega gradu ^

<-- Kapela sv. Eligija na Malem gradu

Ogled

Možnosti, kako s sprehodom zaobjeti znamenitosti Kamnika, so odvisne od časa, ki ga imate na voljo. Midva sva iskala predvsem prizore z lepimi pogledi in sva ogled izvedla takole:

S parkirišča pod Starim gradom gremo lahko na grajski grič po več poteh (seveda na vrh pelje tudi cesta). Pristop z juga je sončen in zato najbolj priljubljen, lahko pa ga v krožno turo tudi kombiniramo s severnim pristopom. Na grajskem griču je restavracija, predvsem pa zelo lep razgled čez Gorenjsko in na bližnje visoke gore.

Stari grad nad Kamnikom - panorama in še malo prednovoletnega vzdušja

Južni del Kamnika z začetka poti na Stari grad

Nato se velja odpraviti v staro mestno jedro. Značilni "golobnjak", ki ga vidimo z glavne ceste, je novejša zgradba, a iznad njega gledata z Malega gradu lepa kapelica sv. Eligija in obrambni stolp. Zlasti prva je dragocen spomenik slovenske romanike, oba pa sta bila v kasnejših obdobjih obnavljana. Sicer pa je na griču stalo svetišče že pred antiko. Od gradu pa danes razen nekaj zidov ne stoji nič več.

Z Malega gradu nadaljujemo potep po mestu. Enako privlačen je namreč tudi severni del mesta. Glavna cesta je zaprta za javni promet, ob njej in v sosednjih ulicah pa stojijo lepe meščanske hiše. Potem se vrnemo proti Malemu gradu oziroma se kar naravnost povzpnemo na grič s pokopališčem, cerkvijo in še malo višjo Kalvarijo. Tudi s te strani je lep pogled na mesto.

Nazadnje se od cerkvice na vrhu Kalvarije po ozki stezici spustimo še proti dvorcu Zaprice. Pot prečka vmesno grapo, ko pa smo enkrat na naslednjem grebenu, nas ob sadovnjakih čaka samo še lep spust do dvorca. Ob njem je na ogled "skansen" - naselje kašč in starih koč iz Tuhinjske doline, v samem dvorcu pa muzej z lapidarijem. Tudi z dvorišča dvorca je pogled na Kamnik zelo lep.


Parkirišče: 46.221688, 14.612584