Grad Runkelstein

8

Star grad, ki nikoli ni bil poškodovan. Zato je zgledno urejen in obisk nas prestavi stoletja v preteklost. Čudovite so zlasti stare freske po sobanah, prikazujejo pa profane prizore.

Opis

Grad stoji na prepadni skali, prav ob ozkem vhodu v dolgo Sarntal. Dolina sicer predstavlja zaledje Bolzana, a verjetno se v preteklosti po njej niso valile take množice vojska, kot po sosednjih dolinah in je zato grad ostal do danes nepoškodovan. Ohranil pa je tudi svoj srednjeveški značaj.

Viri navajajo kot verjetno leto izgradnje 1237, a že leta 1274 ga je osvojil Tirolski grof Meinhard II, nakar je grad začel propadati. Že v 14. st. pa je dobil nove lastnike, ki so ga do konca stoletja popolnoma obnovili. Z manjšimi nezgodami (eksplozija smodnika, požar v enem od traktov) je do 17. st. ostal v svoji tedanji podobi oziroma s posodobitvami v duhu tistih časov. Lastniki pa so se menjali. Konec 19. st. je prešel v last mesta Bolzana, ki še danes skrbi za grad.

Čeprav je grad prav imeniten, obiskovalca preseneti z odsotnostjo vsakršnega megalomanstva. Prostori niso veliki, so pa bogato okrašeni. V 14. st. očitno še ni bil čas za to, da bi vsak plemič lahko zgradil velikanski grajski kompleks.

Največje bogastvo gradu pa je ciklus fresk iz obdobja 1388 do 1410. To je največji ciklus srednjeveških fresk, ki prikazujejo profane prizore. Večinoma iz legend, življenja svetnikov, pa tudi s srečanj gosposke, s turnirjev in z lova.

Obisk

Tudi obisk Runkelsteina nama je opmogočila "Bolzano Card", kdor pa je nima, seveda lahko plača vstopnino. Parkiramo v dolini pod gradom, ob lokalni cesti, ki gre po vzhodni strani potoka. Nato se po strmi stezi povzpnemo do slikovitega vhoda v grad.

Parkirišče: Parkirišče: 46.515215, 11.358417.