Kotli

5

Čudovit stari mlin, rečica Mirna, ki izginja v od vsega sveta odmaknjeno globoko dolino, za turiste pa tudi prijetna restavracija in lepo obnovljene hiše zaselka.

V Istri je le malo krajev, ki jim ton dajejo tekoče vode. V Kotlih je tu še slikoviti stari mlin, ki je obnovljen za turistični obisk. Nekateri tukaj tudi začenjajo ali končujejo pohodne ture. Te so v divjini okrog zgornjega toka Mirne nekaj posebnega.

Opis

Kraj je seveda dobil svoje ime po značilnih, slikovitih kotličih, ki jih je v apnenec izdolbla Mirna. V tem predelu se rečica, ki drugod teče tudi po flišni podlagi, preliva iz ene kadice, izdolbene v apnenec, v drugo, pri tem pa tvori lepe slapiče. Po tistih skalah se v lovu za motivi lahko sprehodimo, pri tem pa je potrebno nekaj previdnosti.

Druga zgodba je stari mlin. Nekoč sta bila pravzaprav dva, a preživel je samo eden, ki se ima za to zahvaliti svoji estetski dovršenosti. Seveda danes ne deluje več, je pa obnovljen in v njem je mogoče videti kako je nekoč teklo mlinarsko življenje. Zanimive lesene rake nekaj vode odvajajo nad mlinsko kolo, če pa se jo pri tem nekaj izliva, so tiste vodne zavese le še dodatek k slikovitosti slapišča.

Kakega drugega ogleda večina obiskovalcev ne opravi. Lahko si samo še ogledamo stare hiše, ki so zadržale svojo podobo s konca 19. stoletja. Kot že omenjeno, gredo skozi Kotle nekatere označene pohodne poti. Midva sva nekoč od tam zelo začela pohod (bredenje) po Mirni prav dol do Buzeta. A to so že druge zgodbe.

Pristop

Z avtom se pripeljemo prav v zaselek. S ceste, ki pelje iz Roča v Hum, se v zaselku Brnobići odcepimo desno dol k Mirni. Parkirišče je tik ob restavraciji.


Parkirišče: 45.368082, 14.017640