Grad Falkenstein

6

Niederfalkenstein Korošci predstavljajo kot enega svojih najbolj slikovitih gradov. Dosegljiv je po lepih sprehajalnih poteh, vanj pa žal ne moremo, saj je v privatni lasti in služi kot hotel.

Številne upodobitve grad kažejo od zgoraj, včasih kar z vlaka, ki visoko nad dolino Möll grize v klanec proti Mallnitzu, ali pa s krajev ob progi, kjer stojijo tudi ruševine zgornjega gradu – Oberfalkensteina. Pogoste pa so tudi upodobitve od spodaj, z velikim železniškim mostom v ozadju. Falkensteinbrücke je najdaljši od mostov na znameniti Turski železnici. Zgornja slika kaže grad v nekoliko bolj naravnem okolju. Preden prideš do njega, velja zaviti desno v skromen park, skozi katerega se gradu lahko povsem približaš. Vhoda vanj pa s te strani ni.

Zgodovina gradu

Niederfalkenstein stoji na strmem griču nad dolino Möll, malo jugovzhodno od kraja Obervellach. V dokumentih je prvič omenjen v 12. stoletju (leta 1164). Takratno ime naj bi bilo Valchenstain, kar navaja na hipotezo, da so grad morda ustanovili romanizirani prebivalci bližnjega antičnega mesta Teurnia, ki so se morali v pozni antiki zateči pred navali Slovanov in Avarov v varnejše, višje predele. V srednjem veku je nato grad pogosto menjal lastnike, a počasi je vseeno razpadal. V začetki 19. stoletja je bil že bolj ali manj ruševina, nato je bil obnovljen, a je po vlomu vanj leta 1969 spet pogorel. Danes pa je spet lepo obnovljen, lastniki pa so hotelirska družina iz Avstrije.

Ogled

Ko vozimo po dolini Möll navzgor, je najbolje v kraju Obergratschach zaviti desno proti Pfaffenbergu in nato pri zadnjih hišah pustiti avto. Dovozna pot h gradu je lahko zaprta z rampo, hoje pa tako ali tako ni veliko (15 min). Od spodnjega gradu nas markacije usmerjajo še naprej gor v breg, na planoto Pfaffenberg. Tako lahko izlet podaljšamo še do zgornjega gradu (ohranjeno je pokopališče in ostanki romanesknega palacija).


Parkirišče: 46.917981, 13.240302