Halberstadt - John Cage projekt

6

V tej nepomembni in neugledni cerkvi noč in dan zvenijo orgle, saj tam se tam izvaja najpočasnejša in najdalj trajajoča skladba na svetu. Skladba Johna Cagea "As Slow As Possible" naj bi se igrala 639 let, od 2001 do 2640.

Notranjost cerkve St. Burchardi v Halberstadtu

Tako počasi, kot je le mogoče

John Cage je leta 1985 napisal skladbo, ob kateri je pripisal, da jo je treba igrati kar se da počasi. Ker pri navodilu ni bil bolj natančen, se je razvila filozofska razprava kako počasi naj se jo igra. Običajno traja med 20 in 70 minutami, so pa tudi izvedbe posameznikov, ki trajajo več ur.

Leta 1997 so na konferenci glasbenikov in filozofov sklenili začeti poseben projekt. Orgle kot inštrument, če so dobro vzdrževane, nimajo časovnih omejitev. Vsaj ne takšnih, ki bi bile primerljive s trajanjem človeškega življenja. Odločili so se, naj skladba traja 639 let, kolikor jih je minilo od dokumentirane prve instalacije orgel v Halberstadtski katedrali. Projektu so namenili cerkev Sv. Burchardija, ki ni bila v rabi in izdelali so posebne orgle.

Potek izvedbe skladbe

Slovesen začetek skladbe se je po partituri začel 5.9.2001 - s pavzo, torej ne da bi se oglasil kakršen koli ton. Pavza je trajala do 5.2.2003 in prvi toni so zveneli do 5.7.2005. In tako naprej. Na približno vsako leto, včasih pa tudi redkeje, se izvrši zamenjava tona (zamenjajo uteži, ki omogočajo, da v orgelske piščali steče zrak). To je priljubljen dogodek, ki se ga vsakič udeleži več ljudi. Na eno takih zamenjav tona je prikolesarila v Halberstadt tudi Jasmina. Ko to pišem, je bila zadnja menjava tona 5.10.2013, naslednja bo šele leta 2020. Konec skladbe je predviden 5.9.2640.

Projekt izgleda poteka zelo dobro. Ob menjavah so še številni spremljajoči dogodki, udeležuje se jih vedno več ljudi, pa tudi sicer je cerkev turistično lepo obiskana. Ko vstopiš vanjo, pač slišiš zveneti en ton oziroma akord. Ob stenah cerkve pa je videti tudi številne plošče z napisi donatorjev. Vsakdo lahko zakupi eno od 639 let in na ploščo zapiše svoje sporočilo. Na ploščaj torej lahko vidimo številna znana imena, pa tudi modrosti, večinoma na temo časa.

Samo Cage ima poleg plošče tudi sliko

Plošča, za kakršno se je odločila Jasmina

Refleksije časa

Cageov projekt torej obiskovalce, pa tudi vse druge ljudi spodbuja k premisleku o času. Bizaren, a hkrati izviren kot je, izziva nešteto ugotovitev, resnic o času in njegovem vplivu na svet okrog nas. Vsakdo, ki vstopi v cerkev Sv. Burchardija, lahko doživi posebno izkušnjo.

Parkirišče: 51.901947, 11.042445.