Grad Wartburg

8

Wartburg je bolj kot vsi drugi gradovi povezan z zgodovino Nemčije. Svoj pomen je ohranjal skozi ves srednji vek, gostil je številne pomembne osebnosti, v 19. st. pa je postal navdih za romantične predstave Nemcev o svojem narodu. Poleg Weimarja je drugi najbolj obiskani kraj v Turingiji, od leta 1999 je na seznamu svetovne dediščine UNESCA.

Wartburg od vzhoda

O gradu

Gradovi so kraji, ki živijo v preteklosti in tudi z Warburgom ni nič drugače. A če takle grad obišče skoraj pol milijona ljudi na leto, potem še kako živi tudi svojo sedanjost. Kmalu po svoji ustanovitvi leta 1067 je postal sedež pomembnih plemiških rodbin. Skozi celoten srednji vek je bil tudi pomembno središče duhovnega in kulturnega življenja. Na njem so svoj razkošni talent izkazovali najbolj sloviti "minesängerji", postal je celo kraj njihovega slovitega tekmovanja. Na Wartburgu je svojo rosno mladost preživljala ogrska princesa in dobrotnica Elizabeta, ki je po poroki z Ludwigom Turingijskim kmalu ovdovela, umrla v starosti 24 let in bila kmalu nato proglašena za svetnico. V 20. letih 16. st. je bil grad zatočišče Martina Lutra, ki je tam tudi v zelo kratkem času prevel Sveto pismo nove zaveze v nemščino. In tako naprej, zgodovina Wartburga v nobenem obdobju ni obšla, bil je pomemben ob nastajanju nemške džave, obiskovali so ga pomembni ljudje, od Goetheja do nemških cesarjev, v 19. st. je velika romanska zgradba navdihovala nemško romantiko, gradu pa niso obšle niti zablode moderne Nemčije, kakršna je bila nacizem.

Vhod

Dvorišče

Obisk Wartburga

Iz Eisenacha, mesta ob vznožju gradu, se na hrib lahko peljemo s svojim vozilom, lahko pa z javnim prevozom ali pa gremo celo peš. Plačljivo parkirišče je malo pod gradom, vstop v sam grajski kompleks pa je nato prost (2018). Čeprav je prvotni kompleks največja romanska posvetna zgradba severno od Alp, je današnji videz plod številnih prenov, največje so bile narejene v 19. st. Glavna zgradba je romaneskni palacij na vzhodni strani kompleksa. Potem, ko skozi močne utrdbe vstopimo na grajsko dvorišče, se znajdemo obdani z lepimi poslopji, v nekaterih so na ogled poučne razstave in sprehodimo se lahko po celotnem zunanjem delu kompleksa. V notranje prostore pa dostop ni prost.

Prizor z vodnjakom

Hotel ob gradu

Parkirišče: 50.966790, 10.308561.